Λαυρεωτική
Θα κλείσει το Κέντρο Αλλοδαπών στο Λαύριο?

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

 

Το μέλλον του Κέντρου Αλλοδαπών στο Λαύριο εξετάζουν τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι φορείς. Ερυθρός Σταυρός  μετά από 48 χρόνια, αποχώρησε τον Αύγουστο του 2017 από τη λειτουργία του προγράμματος «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων & Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», το οποίο χρηματοδοτείτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 είχε οριστεί ως εποπτικός φορέας του Κέντρου το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να έχει διαχειριστικό ρόλο μέχρι που έκλεισε στις 31/7/2017.

 

Επομένως, το Κέντρο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στη λίστα σταθερών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Υπουργείου, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τους κανόνες λειτουργίας που διέπουν τέτοιου είδους δομές.

 

Στο Κέντρο Προσφύγων διαμένουν σήμερα 240 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής και 30 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, τα οποία δεν έχουν πλέον τη στοιχειώδη οργανωμένη φροντίδα, όσον αφορά τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ασφάλεια και την εκπαίδευση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο όπου στεγάζονται, έχει κριθεί ακατάλληλο από τους μηχανικούς της Πολεοδομίας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητά του, και απειλείται με κατάρρευση. Το Κέντρο λειτουργεί σήμερα χωρίς καμία φύλαξη, χωρίς εποπτεία, χωρίς υπηρεσία καθαριότητας, με ανθρώπους να διαβιούν σε συνθήκες γκέτο.

 

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Επίσης, θα συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής, προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην οριστική επίλυση του ζητήματος.

 

Εφόσον οι διαμένοντες στο Κέντρο Αλλοδαπών Λαυρίου επιθυμούν να ενταχθεί ο καταυλισμός στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να συμμορφωθούν στο αντίστοιχο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που απορρέουν από το κοινοτικό Δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

«Ο καταυλισμός του Λαυρίου δεν είναι σαν τις άλλες δομές, είναι πια μέρος της κοινωνίας της πόλης του Λαυρίου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κένταλ από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν. «Η δομή έχει μια ιστορία πάνω από 30 χρόνια, όταν Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες άρχισαν να μένουν εκεί. Πιο πριν, από το 1947, στο χώρο φιλοξενούνταν πρόσφυγες από τις πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίοι πια έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία του Λαυρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι – γι’ αυτό και ο κόσμος έχει συνδέσει τον καταυλισμό με αυτή την εθνοτική ομάδα. Εκεί δουλεύουν, έχουν κοινωνική και πολιτική δράση», σημείωσε.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS