ιατρικά θέματα
Το πάθος για τα «μή» στη διατροφή

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

 

 

Η ανάρτηση αυτή ΔΕΝ σχολιάζει την ΟΛΙΣΤΙΚΗ «Ιατρική». Είναι περισσότερο μια μελαγχολική σάτιρα των διατροφικών συμβουλών που δίδονται στους ασθενείς.

 

Με επισκέφτηκε στο ιατρείο η κ. Ελένη Μ. 27 ετών η οποία είχε ακολουθήσει επί 3μηνο τις οδηγίες Ολιστικού κέντρου που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν τις ακόλουθες απαγορεύσεις:

 

Απαγορεύεται το γάλα, το ψωμί, τα μακαρόνια, η πατάτα.

 

Απαγορεύεται το βερίκοκο, το αχλάδι, το μανταρίνι, η φράουλα, ο ανανάς

 

Απαγορεύεται ο αρακάς, τα κολοκυθάκια

 

Απαγορεύονται τα βλίτα, οι ζοχοί

 

Απαγορεύονται τα μανιτάρια πλευρώτους

 

Απαγορεύονται οι γαρίδες, τα καλαμάρια

 

Απαγορεύεται το σουσάμι, τα κάσιους

 

κλπ

 

Δεν με εκπλήσσει η απαγόρευση γάλακτος, και αμυλωδών. Είναι οι αγαπημένοι στόχοι των περισσοτέρων διατροφο-τρομολάγνων.

 

Αυτό που αξίζει το χαμόγελό μας όμως είναι ότι απαγορεύονται συγκεκριμένα είδη, ενώ επιτρέπονται ομοειδή τους. Πχ:

 

Όχι βερίκοκο (Prunus armeniaca), ναι ροδάκινο (Prunus persica). 

 

Όχι μανταρίνι (Citrus reticulata), ναι πορτοκάλι (Citrus sinensis)

 

Όχι ζοχοί (Sonchus oleraceus Cichorieae), ναι ραδίκια Cichorium intybus Cichorieae)

 

Όχι καλαμάρια (κεφαλόποδο), ναι σουπιές (κεφαλόποδο).

 

Αναμφισβήτητα τα εν λόγω είδη έχουν μεταξύ τους μικρές διαφορές στα διατροφικά συστατικά τους. Δεν πιστεύω όμως ότι η επιλεκτική απαγόρευση βασίζεται σε πλήρη βιοχημική ανάλυση κάθε μιάς τροφής σε σχέση μάλιστα με τον συγκεκριμένο «ασθενή».

 

Μοιάζει σαν ένα κακόγουστο παιχνίδι τυχαίας στοχοποίησης υπόπτων, οι οποίοι πρέπει να αποβάλλονται για πράξεις αμφιβόλου παρανομίας.

 

Σε γενικές γραμμές είμαι αρνητικός στις «ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ». Φαίνεται όμως ότι «σαδιστές σύμβουλοι» βρίσκουν καλόπιστους ανθρώπους έτοιμους να τις υποστούν (τις απαγορεύσεις), ακόμα κι αν είναι παράλογες.

 

 

Κανδηλώρος Χάρης

Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος

DESC en Maladies Metaboliques-Nutrition

DEA en Enzymologie Nutrition

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS