ιατρικά θέματα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις και η βιταμίνη D

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020     Mesogianews 

 

 

Ο κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, τα προληπτικά μέτρα υγιεινής και γενικότερα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, που θα πρέπει να τηρούμε, ας δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε και με τη διατροφή.

 

 

Το Mesogianews επικοινώνησε με τον διακεκριμένο Ενδοκρινολόγο, κ. Χάρη Κανδηλώρο, ο οποίος με τη σειρά του μας αναλύει πως η διατροφή μπορεί να θωρακίσει κατά κάποιο τρόπο τον οργανισμό μας.

 

 

Το ισχνό οπλοστάσιό μας απέναντι στο κορωνι-ιό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την βιταμίνη D 

 

 

Γράφει ο Dr Κανδηλώρος Χάρης

 

Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος

 

Διευθυντής της κλινικής “Centre de Nutrition Les Jonquilles” στην Νορμανδία

 

 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για τον κορωνι-ιό και τα γνωστά αντιικά φάρμακα δεν τον σκοτώνουν.

 

 

Ένα αντιελονοσιακό σκεύασμα δοκιμάστηκε στην Κίνα και φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα σε ικανές δόσεις, αλλά, λόγω και των σχετικά συχνών ανεπιθύμητων δράσεών του ακόμα δεν χορηγείται επίσημα.

 

 

Βρισκόμαστε λοιπόν ανίσχυροι μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο.

 

 

Περιμένοντας να ανακαλυφθεί κάποιο φάρμακο, πολλοί αναρωτιούνται αν η διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

 

Η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ μπορούμε με την διατροφή να αποφύγουμε την μόλυνση.

 

 

Ωστόσο είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι όσο καλύτερη είναι η υγεία μας όταν μολυνθούμε, τόσο καλύτερα θα «παλέψει» ο οργανισμός μας ενάντια σε οποιονδήποτε ιό, ίσως λοιπόν & στον κορων-ιό.

 

 

Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, τα ω-πολυακόρεστα και κυρίως οι πολυφαινόλες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την χρόνια φλεγμονή μεταξύ άλλων οργάνων και των πνευμόνων. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται στα φρέσκα λαχανικά & όσπρια, στα νωπά & ξερά φρούτα, στους ξηρούς καρπούς & σπόρους, στο ελαιόλαδο & στα προϊόντα της θάλασσας.

 

 

Η βιταμίνηD είναι μια βιταμίνη που ΔΕΝ μπορούμε εύκολα να λάβουμε από τις τροφές.

 

 

Το 2016 είχε δημοσιευτεί μια μετα- ανάλυση 25 μελετών σχετικών με την προστατευτική δράση της βιταμίνης D έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων.

 

 

Το συμπέρασμα ήταν ότι η βιταμίνη D μείωνε κατά 19% τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτό το ποσοστό βέβαια δεν είναι πολύ ικανοποιητικό ...

 

 

Η δράση όμως ήταν καλύτερη όταν η λήψη ήταν καθημερινή ή εβδομαδιαία, ενώ αντίθετα λήψη μεγάλης δόσης άπαξ (πχ μια φορά τον μήνα) δεν είχε καμία προστατευτική δράση.

 

 

Σε 7 από τις 25 μελέτες που η λήψη ήταν καθημερινή ο κίνδυνος αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος από 40% έως ακόμα και 80%!

 

 

Ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα είχαν τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης και χαμηλά επίπεδα στο αίμα, δηλαδή < 25 nmol/l, ενώ λιγότερο όφελος αποκόμισαν όσοι είχαν επάρκεια με επίπεδα > 25 nmol/l, κάτι που είναι λογικό.

 

 

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να εξετάζει τη δράση της βιταμίνης D στην πνευμονία που προκαλεί ο κορων-ιός.

 

 

Μέχρι να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες μελέτες, ίσως να ήταν χρήσιμο οι ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου ή είναι ηλικιωμένοι να λαμβάνουν λίγη βιταμίνη D καθημερινά, ειδικά εάν έχουν χαμηλά επίπεδα. Κακό δεν κάνει και μπορεί να κάνει καλό.

 

 

Η δοσολογία πρέπει να είναι 2.000 ή καλύτερα 4.000 μονάδες UI κάθε μέρα.

 

 

Καλή τύχη.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS