ιατρικά θέματα
Τρελές αγελάδες – τι είναι – τι προσέχουμε

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

 

Την εμφάνισή της μετά σχεδόν δέκα χρόνια απουσίας από τη χώρα μας έκανε η νόσος των τρελών αγελάδων. Το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς που εδρεύει στη Λάρισα, επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα δύο θετικά κρούσματα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ), τα οποία εντοπίστηκαν σε νεκρά βοοειδή στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. 

 

Με αφορμή την εμφάνιση των κρουσμάτων αυτών, η ιατρός ειδική παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, μας ενημερώνει:

 

Τα νέα κρούσματα της νόσου στην Φθιώτιδα φέρνουν στην επικαιρότητα τα νοσήματα που προκαλούνται από την βρώση μολυσμένων κρεάτων και τη μετάδοση του παθολογικού μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί τη νόσο, το πρίον.

 

Το παθολογικό πρίον είναι ένα είδος πρωτεΐνης που προκαλεί αλλοιώσεις σε φυσιολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου. Ζωονόσοι που οφείλονται σε παθολογικά πρίον είναι κυρίως η νόσος των τρελών αγελάδων στα βοοειδή και η τρομώδης νόσος των προβάτων. Τα νοσήματα prion στον άνθρωπο εκδηλώνονται  κυρίως ως ασθένεια Creutzfeldt-Jakob με τις παραλλαγές της,  σύνδρομο Gerstmann-Sträussler-Scheinker και kuru.

 

Οι ασθένειες αυτές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχέως αναπτυσσόμενη άνοια, δυσκολία στο περπάτημα και τις αλλαγές στο βάδισμα, ψευδαισθήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, σύγχυση, κούραση, δυσκολία στην ομιλία. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται και σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες λόγω του τύπου των αλλοιώσεων που προκαλούν στον εγκέφαλο, όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο εμφανίζονται περιοχές βλάβης που μοιάζουν με σφουγγάρι. 

 

Τα νοσήματα prion επί μήνες έως και δεκαετίες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και αν η διαδικασία παθολογικής μετατροπής της φυσιολογικής πρωτεΐνης έχει αρχίσει. 

 

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τα κλινικά ευρήματα σε συνδυασμό με μία σειρά εξετάσεων. Οι εξετάσεις στον άνθρωπο περιλαμβάνουν:

 

 • Μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου

   

 • Οσφυονωτιαία παρακέντηση

   

 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

   

 • Εξετάσεις αίματος

   

Σήμερα η μαγνητική εγκεφάλου υψηλής ακρίβειας που έχει ενσωματώσει λήψεις με diffusion-weighted images (DWI) and fluid-attenuated inversion recovery (FLAIR) images, παρέχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια.

 

Η λήψη βιοψίας εγκεφάλου προσφέρει την τελική επιβεβαίωση της νόσου. 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

Να προτιμάτε ζώα που δεν έχουν μεγαλώσει με κρεατάλευρα και οστεάλευρα (οποιαδήποτε ζωικά υποπροϊόντα). 

 

Προϊόντα υψηλού κινδύνου είναι ο έτοιμος κιμάς, τα εντόσθια, τεμάχια βοείου κρέατος με τμήματα σπονδυλικής στήλης, το έντερο και το κεφάλι του ζώου.

 

Επιλέξτε τεμάχια μυών χωρίς κόκαλο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μπριζόλες χωρίς κόκαλο είναι προϊόντα χαμηλού κινδύνου. 

 

Αποφύγετε το βόειο κρέας από χώρες με πολλαπλά κρούσματα (π.χ. Αγγλία).

 

Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να καταναλώνετε κάτω από 400 gr κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να υποκαταστήσετε το κόκκινο κρέας με ψάρι κοτόπουλο. 

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα prion δεν μεταδίδονται με την απλή επαφή με τον πάσχοντα και επίσης ότι τα παθολογικά prion δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Υπάρχει επίσης και ιατρογενής οδός μετάδοσης (π.χ. επιμολυσμένα με prion μοσχεύματα). 

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

E mail: amoschovaki@yahoo.gr

amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS