Σαρωνικός
Ο Σωφρόνης οι βουλευτές και η παραλία

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

 

Με την ΕΤΑΔ να ζητά 260.000 ευρώ για την εμπορευματοποίηση της παραλίας των Αλυκών στην Ανάβυσσο, ξεκινούν οι συζητήσεις με τον Δήμαρχο Σαρωνικού, Γιώργο Σωφρόνη. Κάπου στην πορεια των συζητήσεων μπλέχτηκαν και οι βουλευτές του Σύριζα Αττικής, οι οποίοι σαφώς και υοθέτησαν το σκεπτικο αλλά και τις μελέτες της ΕΤΑΔ (δείτε την ανακοίνωσή τους παρακάτω).

 

Ο Δήμαρχος αδιάλακτος, επιθυμεί την ύπια αξιοποίηση της παραλίας από τον Δήμο Σαρωνικού, τονίζοντας πως αποτελεί "κόκκινη γραμμή" το ξεπούλημα της παραλίας των Αλυκών.

 

Η ανακοίνωση του κ. Σωφρόνη έχει ως εξής:

 

Η παραλία των Αλυκών Αναβύσσου ανήκει στους πολίτες.

 

Απάντηση στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της παραλίας Αλυκών Αναβύσσου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

Πρώτον, σεβόμαστε απόλυτα το θεσμικό ρόλο των βουλευτών όλων των κομμάτων, τους οποίους τίμησαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Αττικής. Στόχος μας δεν είναι η αντιπαράθεσή μας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνεργασία μαζί τους, αφού κοινός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Θεωρούμε όμως ότι η απόφασή τους να στηρίζουν τις επιλογές μιας δοτής διοίκησης όπως είναι η διοίκηση της ΕΤΑΔ, η οποία προωθεί ένα μοντέλο αξιοποίησης της παραλίας των Αλυκών που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την περιοχή και θα στερήσει τους πολίτες την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην παραλία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή που έχουν λάβει.. Επιλέγουν να υπηρετήσουν το κομματικό τους καθήκον, αντί το συμφέρον των πολιτών που τους ψήφισαν. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε πουθενά αναφορά για ξεπούλημα των παραλιών. Τι άλλαξε από το 2015 μέχρι σήμερα; Μήπως η ανάγκη παραμονής με κάθε τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξουσία και στα προνόμια που αυτή εξασφαλίζει;

 

Δεύτερον, κατανοούμε την ανάγκη των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να θέλουν να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι δικαίωμά τους , αλλά είναι δικό μας δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστούμε το συμφέρον των δημοτών μας. Εκείνοι επιλέγουν να στηρίξουν την επιλογή της ΕΤΑΔ να καταλάβει όλη την παραλία των Αλυκών και να τη "φορτώσει" με  πέντε (5) καντίνες, Λούνα Παρκ, Τσίρκο και πάρκινγκ επί πληρωμή. Εμείς επιλέγουμε ένα μοντέλο ήπιας αξιοποίησης, το οποίο προτείναμε στην ΕΤΑΔ πριν εκείνη αποφασίσει να προκηρύξει διαγωνισμό, με σεβασμό στη φυσιογνωμία της περιοχής, με λειτουργία μόνο των τριών (3) πέτρινων στη μισή έκταση της παραλίας και όχι στο σύνολό της, δημιουργία ποδηλατόδρομου, πεζόδρομου, παιδικών χαρών κ.α. και με διασφαλισμένο το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση τους στην παραλία και στη χρήση των ομπρελοκαθισμάτων.

 

Τρίτον, οι φίλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται δήθεν το νόμο , για να δικαιολογήσουν τη θέση τους, ότι η παραλία των Αλυκών ανήκει στην ΕΤΑΔ. Η δική μας η θέση είναι διαφορετική. Εμείς ως αυτοδιοίκηση διεκδικούμε το αυτονόητο, να ανήκει στους Δήμους το δικαίωμα αξιοποίησης των παραλιών. Δεν είναι δυνατόν δοτές διοικήσεις που ορίζονται με κομματικά κριτήρια, να αποφασίζουν από τα κλειστά γραφεία τους  για το πώς θα διαχειριζόμαστε τις παραλίες μας. Πουθενά στον κόσμο, εκτός ίσως από τη Βενεζουέλα ή τη Βόρειο Κορέα , δεν γίνεται η διαχείριση των παραλιών από το Κεντρικό Κράτος . Παντού έχει η αυτοδιοίκηση τον πρώτο λόγο. Αυτό διεκδικούμε να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα.

 

Τέταρτον, όλες οι εναλλακτικές λύσεις που ισχυρίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι προτάθηκαν από την ΕΤΑΔ , ήταν ουσιαστικά παραλλαγές της ίδιας πρότασης . Αυτός ήταν ο λόγος που όλες απορρίφθηκαν από το Δήμαρχο και την Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Όλες οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις του κ. Τερζάκη οδηγούσαν στο ίδιο αδιέξοδο, αφού για να πληρωθεί το πολύ υψηλό τίμημα που ζητά η ΕΤΑΔ, τα 260.000 ευρώ, θα πρέπει ή να επιβαρύνουμε τους πολίτες ή να επιτρέψουμε να κατασκευαστούν στις Αλυκές όλα όσα προτείνει η ΕΤΑΔ προκαλώντας όχληση και αλλοίωση της περιοχής. Εμείς σε αυτό το μοντέλο δεν πρόκειται να δώσουμε το πράσινο φως. Οι εναλλακτικές προτάσεις που δήθεν μας προτείνουν είναι παραλλαγές του σκοινιού που θέλουν να μας κρεμάσουν. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

 

Για το Δήμο Σαρωνικού αποτελεί "κόκκινη γραμμή" το ξεπούλημα της παραλίας των Αλυκών . Δήμος, Δημοτικό Συμβούλιο και πολίτες, ενωμένοι μια γροθιά, θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αποτρέψουμε αυτό το ξεπούλημα. Για να διαφυλάξουμε το δικαίωμά μας να έχουμε ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του Δήμου μας.

 

 

Η κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, Αριστείδη Μπαλτά, Νάσο Αθανάσιου, Πάνου Σκουρολιάκου, Γιώργου Πάντζα και Γιάννη Δέδε έχει ως εξής:

 

Αθήνα 9 Ιουνίου  2017

 

Απάντηση στο Δελτίο Τύπου της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Σαρωνικού

 

Με μεγάλη μας απογοήτευση διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Σαρωνικού, το οποίο αποδεικνύει πως κάποιοι ή δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει και επιχειρούν  να κάνουν πολιτικά παιχνίδια   στην πλάτη των Πολιτών του Δήμου Σαρωνικού.

 

Κατά την χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερωθήκαμε  από τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ για γεγονότα τα οποία ο κ. Δήμαρχος μας είχε αποκρύψει κατά την πρώτη συνάντηση μας στην Βουλή. Παράλληλα, ήταν ανενημέρωτα και τα υπόλοιπα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις και την αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε.

 

Στην συνέχεια του Δελτίου Τύπου διαβάζουμε πως οι απόψεις του Δήμου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραλιών «αποτυπώνονται στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.  Είναι απορίας άξιο πώς ένας Δήμος προσπαθεί να καθορίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου μέσω των απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς   καθορίζεται  από τον Νόμο και τους τίτλους ιδιοκτησίας.  Ακόμα, στο χθεσινό Δελτίο Τύπου, αναφέρεται πως δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα ιδιοκτησίας στην ΕΤΑΔ. Παράλληλα, όμως είχε  κατατεθεί από τον κ. Δήμαρχο,   «μελέτη αξιοποίησης» στην ΕΤΑΔ, ώστε να δημιουργηθούν τρεις καντίνες στη μισή παραλία προτείνοντάς συγκεκριμένο ποσό εκμίσθωσης. Αυτό και μόνο,  αποτελεί  αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της παραλίας Αλυκών Αναβύσσου από την ΕΤΑΔ.

 

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους  του Δήμου πως η  χθεσινή συνάντηση είχε ως σκοπό την διερεύνηση της καλύτερης δυνατής λύσης. Σε αυτόν τον άξονα κινήθηκαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με δική τους, άλλωστε, παρέμβαση, δόθηκε από τον κ. Τερζάκη, παράταση έναρξης του διαγωνισμού ώστε να βρεθεί κάποια λύση.  Ο κ. Δήμαρχος δυστυχώς,  συνεχώς πυροδοτούσε την συζήτηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Με την επιμονή των Βουλευτών, ο  πρόεδρος της ΕΤΑΔ πρότεινε περισσότερες της μιας εναλλακτικές λύσεις τις οποίες ο Δήμαρχος  απέρριπτε, παραμένοντας αδιάλλακτος.  Το τίμημα που έχει καθοριστεί στην προκήρυξη της ΕΤΑΔ, ορίζεται από τον Νόμο. Δόθηκε η ευκαιρία στον Δήμο να καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση της παραλίας των Αλυκών και ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε να το συζητήσει καν!    

 

 Καλούμε τον Δήμαρχο να αποδεσμευτεί από τα κομματικά του καθήκοντα και να λειτουργήσει αυτοδιοικητικά για το καλό της περιοχής. Καλούμε όλους τους άλλους Δημοτικούς Συμβούλους να συνεργαστούν με την Δημοτική Αρχή, ώστε να προταθεί εναλλακτική λύση προς την ΕΤΑΔ.

 

Θέση  των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους τους εμπλεκομένους φορείς και παράλληλα  η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες. Βάσει του Νόμου η μία θέση δεν αναιρεί την άλλη, όπως φαίνεται να υποστηρίζει αναληθώς το Δελτίο Τύπου της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Σαρωνικού.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS