Σαρωνικός
Οι Δήμαρχοι έκλεισαν το Πάνειο όρος

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020     Mesogianews

Οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, από σήμερα τα ξημερώματα, έχουν κλείσει το Πάνειο όρος, υλοποιώντας τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, καθώς και την απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε χτες το βράδυ με τη συμμετοχή του Δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, του Δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, επικεφαλής παρατάξεων και αιρετών από τα γενικά και τοπικά συμβούλια, κυρίως της Κερατέας.

Στόχος της κινητοποίησης είναι η αποτροπή της εγκατάστασης 19 ανεμογεννητριών σε ένα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή δάσος, σε έναν ζωογόνο πνεύμονα για την περιοχή.

Οι δύο δημοτικές αρχές τονίζουν πως δεν αντιτίθενται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στη μαζική  εγκατάσταση ανεμογεννητριών,  στην καταστροφή του μοναδικού διασωθέντα πνεύμονα σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική, υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς προέβησαν σε δηλώσεις : «Οι ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων για την αποτροπή του εγχειρήματος αποτυπώνει τη θέση μας σε μια περιβαλλοντική απειλή και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη φυσική ακεραιότητα του βουνού. Γνωρίζουμε ότι για να δημιουργηθεί ένα σύστημα ανεμογεννητριών απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις. Απαιτείται δηλαδή η απαλλοτρίωση ενός μεγάλου τμήματος του ορεινού μας όγκου, που συνεπάγεται  μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, που συνεπάγεται μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του δάσους με αποψίλωση , με καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης, με φαινόμενα διάβρωσης, με αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς και με ηχητική ρύπανση. Το Πάνειο όρος για τους Δήμους μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για ήπια ανάπτυξη με μονοπάτια περιπατητικά και διαδρομές αναψυχής, καθώς και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών του τουρισμού που εδραιώνονται παγκοσμίως».

Η κλιμάκωση του αγώνα απαιτεί την αξιοποίηση όλων των νομικών εργαλείων για την αναστολή των εργασιών και για την τελική άρση της αδειοδότησης, τον συντονισμό μέσω της Διαδημοτικής Επιτροπής, καθώς και την επαγρύπνηση των πολιτών.

Οι δύο δήμαρχοι απευθύνουν ευρύ κάλεσμα ενεργοποίησης σε όλους τους δημότες αλλά και σε όλους τους πολίτες της Αττικής, προκειμένου να συμβάλουν στην περιφρούρηση του φυσικού πλούτου του Πάνειου όρους. Ήδη ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση αποκλείουν κάθε πρόσβαση στον εργολάβο και ενημερώνουν για την όποια εξέλιξη. 

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS