Η στήλη του πολίτη
Τα αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

 

Χτίστηκαν όλα τη δεκαπενταετία 1990-2005. Τα πιο πολυτελή διαθέτουν φωτοβολταϊκά, μεγάλες βεράντες με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, τζάκια, δεξαμενές νερού, ακόμα και προβλήτες στη θάλασσα.

 

Επίσης, είναι σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την αρχιτεκτονική του νησιού, καθώς φέρουν πέτρινη επένδυση, φτιαγμένη από τις πέτρες των παλαιών φυλακών και του στρατοπέδου της Μακρονήσου… 

 

Το εξωφρενικό εύρος της αυθαιρεσίας στο πάλαι ποτέ νησί της εξορίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews.

 

Όπως αποκαλύπτεται, κάποιοι θέλησαν να μετατρέψουν τη Μακρόνησο σε χώρο αναψυχής και καλοκαιρινών διακοπών, δίχως βέβαια να έχουν καμία απολύτως άδεια δόμησης, αλλά ούτε καν τίτλο ιδιοκτησίας. 

 

Μετά από τρεις επισκέψεις στο μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από το Λαύριο, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει πλέον αποκτήσει πλήρη εικόνα των αυθαίρετων κτισμάτων που οικοδομήθηκαν στη Μακρόνησο τα προηγούμενα χρόνια. 

 

Στον αριθμό τα κτίρια είναι συνολικά 30 και απλώνονται τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική πλευρά του νησιού. Κάποια είναι παραπήγματα, καθώς οικοδομήθηκαν είτε από ψαράδες είτε από βοσκούς. Τα περισσότερα, όμως, είναι καθαρά εξοχικές κατοικίες, έχουν όλες τις ανέσεις και θα μπορούσαν άνετα να σταθούν σε οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων.

 

Οι αυτοψίες των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος έγιναν κατόπιν εντολής του υπουργού Γιώργου Σταθάκη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, η δεύτερη στα μέσα του Αυγούστου και η τρίτη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι εκθέσεις της υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικές για τον αυθαίρετο παραθεριστικό οικισμό ο οποίος είναι υπό διαμόρφωση στη Μακρόνησο. Όπως φάνηκε, μάλιστα, υπάρχουν και κάποια αυθαίρετα που οι ιδιοκτήτες τους θέλησαν πρόσφατα να επεκτείνουν, κατασκευάζοντας νέους χώρους, αλλά ακόμα και προβλήτες στη θάλασσα! «Στην ανατολική ακτή και βορειότερα (περιοχή Συκιά) διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αυθαίρετες κατασκευές: Αυθαίρετο κτίσμα από λιθοδομή, με τις οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη.

 

Επίσης, στην ανατολική ακτή έχει καταγραφεί «αυθαίρετο διώροφο κτίσμα με πρόσφατα κατασκευασμένη λιθόκτιστη βεράντα με σκίαστρο, φωτοβολταϊκά, κεραία τηλεόρασης, τζάκι, με χρήση κατοικίας, εμβαδού 100 τ.μ.», αναφέρεται για ένα από τα ομορφότερα εξοχικά σπίτια που υπάρχουν στη Μακρόνησο.

 

«Πριν από το 1990 δεν υπήρχε τίποτα στο νησί, παρά μόνο κάποιες στάνες ή καλύβες ψαράδων. Από τότε κι έπειτα κάποιοι ιδιοκτήτες φουσκωτών σκαφών θεώρησαν ότι μπορούν να παραθερίζουν στη Μακρόνησο κι έτσι έγιναν όλα αυτά τα σπίτια», δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Το απίστευτο είναι ότι αρκετά από αυτά τα σπίτια χτίστηκαν με τις πέτρες από τα παλαιά ιστορικά κτίρια της Μακρονήσου», σημειώνει.

 

Από εδώ και στο εξής, όμως, όλα δείχνουν ότι τα αυθαίρετα του νησιού θα αποτελέσουν παρελθόν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναμένεται άμεσα να υλοποιήσουν τις πράξεις κατεδάφισης που έχουν θυροκολληθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου στα εξοχικά της Μακρονήσου. Η απαραίτητη γραφειοκρατική δουλειά ξεκίνησε από τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε με ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα.

 

Εδώ και έναν μήνα δεν έχει κατατεθεί καμία ένσταση από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κι έτσι οι κατεδαφίσεις μπορούν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, καθώς συμπληρώνονται 30 μέρες από τη θυροκόλληση των πράξεων κατεδάφισης.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS