Η στήλη του πολίτη
Kαταγγελίες ηλεκτρονικού εγκλήματος μέσω gov

Σάββατο 14 Μαΐου 2022   Μεσογιανες.γρ Mesogianews.

Το 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες. Με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες θα γλιτώσουν ισάριθμες φυσικές επισκέψεις.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εύκολα και… ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα μπορούν να γίνονται από σήμερα οι καταγγελίες πολιτών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η καταγγελία μέσω του gov.gr μπορεί να γίνεται στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες», σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.  

Ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την καταγγελία του προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για:

  • αδικήματα τελούμενα σε βάρος ανηλίκων μέσω διαδικτύου
  • παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων μέσω διαδικτύου
  • παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών
  • περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή
  • οικονομικά κυβερνοεγκλήματα όπου εμπλέκονται ηλεκτρονικά/ψηφιακά νομίσματα

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τυχόν επόμενα βήματα.


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS