Η στήλη του πολίτη
Συνεχίζεται η δίκη του «ψευτογιατρού»

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022   Μεσογιανες.γρ Mesogianews.gr

Σε ένα κατάμεστο ακροατήριο με δεκάδες συγγενείς θυμάτων που αναζητούν τη δικαίωση, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στη δίκη του 50χρονου «ψευτογιατρού», αγόρευσε σήμερα το πρωί, προτείνοντας την ενοχή του για το «εμπόριο ελπίδας» που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, οδηγώντας τους ασθενείς στο θάνατο.

Ύστερα από περίπου 10 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας, Νικόλαος Πασχάλης, πρότεινε την ενοχή του 50χρονου, Νίκου Κοντοστάθη, για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία, με θύματα, μεταξύ άλλων, ένα 16χρονο αγόρι και ένα 14χρονο κοριτσάκι.

Απαλλακτικός ήταν ο εισαγγελέας και για τους 16 συγκατηγορούμενους του 50χρονου «ψευτογιατρού», μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα.

Στην πρότασή του προς τους δικαστές, ο εισαγγελέας της έδρας Νικόλαος Πασχάλης πρότεινε να καταδικαστεί ο «ψευτογιατρός» για τις έξι από τις 12 ανθρωποκτονίες που τον βαρύνουν και για πέντε από τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών για τις οποίες λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός συγκεκριμένα ζήτησε την απαλλαγή του για άλλους έξι θανάτους και επίσης, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών που του καταλογίζονται, επικαλούμενος λόγους, κυρίως, ιατρικής τεκμηρίωσης των φακέλων, ενώ για άλλες τρεις πρότεινε τη μετατροπή τους σε βαθμό πλημμελήματος.

Την ενοχή του 50χρονου εισηγήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας και για τα υπόλοιπα αδικήματα που τον έχουν φέρει στο εδώλιο και αφορούν: απάτη,  πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, οπλοκατοχή και υπεξαίρεση μνημείου,  διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σε ανηλίκους ενώ για την αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη για το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο κατηγορείται λόγω παραγραφής.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να απαλλαγεί ο «ψευτογιατρός» και οι πέντε συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση που αφορούσε ασθενή ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση κατά την οποία του αφαίρεσαν το πλευρό, του έβαλαν ένα σίδερο «κλωβό» και τελικά απέκτησε ποσοστό αναπηρίας 85%.

«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και τους συγγενείς τους ως όργανα…Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευδαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του 16χρονου Θεοδόση, το στήσιμο του ήταν τέτοιο, που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν» επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του και πρόσθεσε: «Αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος, να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία, ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα» είπε ο εισαγγελέας, εξηγώντας «Ο Θεοδόσης είχε τη  δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

Ο εισαγγελέας μίλησε για 21 περιπτώσεις απάτης που προέκυψαν για τον κατηγορούμενο, υπολογίζοντας ότι αποκόμισε 687.104 ευρώ ενώ για 11 συγκατηγορούμενους του, μεταξύ των οποίων, ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων, επισήμανε ότι δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους. 

«Ο Νικολαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες (νευροογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.) αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Ο Νικ. Κονταστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα. Προέβαλε τον εαυτό του, ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς, με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως είχε σώσει πολλούς ασθενείς μεταξύ των οποίων ο Μίκαελ Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες τον κυνηγάνε να τον σκοτώσουν» τόνισε ο εισαγγελέας.


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS