πολιτιστικά
Μουσική εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Λαυρεωτικής και η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής συνδιοργανώνουν, στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού, μουσική εκδήλωση στον χώρο του θεάτρου.

 

Η φετινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00μ.μ. είναι μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο «Το Δέντρο F.G. Lorca» με τον συνθέτη και κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη, το κουαρτέτο εγχόρδων L’ anima (Στέλλα Τσάνη – βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Ηλίας Σδούκος – βιόλα, Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλλο) + κόντρα μπάσο (Σουέλα Σέχου) και τη φιλική συμμετοχή της σπουδαίας ερμηνεύτριας Καλλιόπης Βέττα και της Ανδρικής Χορωδίας Λαυρίου υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Λεμπέση.

 

Στο πανέμορφο Αρχαίο Θέατρο Θορικού σε μια ατμοσφαιρική μουσική παράσταση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα του F.G.Lorca, μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Λεοντή, Γιάννη Γλέζο και άλλους συνθέτες και συγκεκριμένα ολόκληρο το έργο «Romancero Gitano» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια από τον κύκλο «Αχ, έρωτα!» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή, δύο έργα σε μουσική του ίδιου του Λόρκα, καθώς και σε πρώτη εκτέλεση το ομώνυμο έργο «Un árbol llamado Lorca» σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart. 

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

Λίγα λόγια για το Θέατρο Θορικού

 

Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά τη νότια πλευρά του λόφου Βελατούρι στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ Στα μέσα του 5ου αιώνα πΧ η ορχήστρα επεκτάθηκε και στα μέσα του 4ου αιώνα πΧ κατασκευάστηκε το άνω διάζωμα με ένα μνημειώδη αναλημματικό τοίχο.

 

Έχει 21 σειρές με καθίσματα και η χωρητικότητα του φτάνει περίπου τα 4.000 άτομα. Κλίμακες «σκάλες» χωρίζουν την κατασκευή σε δύο κερκίδες άνισου μεγέθους. Είχε ξύλινη σκηνή, η οποία δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από λίθινη, όπως στα υπόλοιπα θέατρα.

 

Δίπλα στη δυτική πάροδο ιδρύθηκε ο μικρός ναός του Διονύσου. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα με θρανίο λαξευμένο στον βράχο που ήταν πιθανώς τόπος συγκέντρωσης. Δίπλα στο δυτικό διάζωμα του θεάτρου υπήρχε ένα σπίτι με πεντακλινο ανδρώνα (δωμάτιο συμποσίων) και αυλή. Το χωρίζει από το θέατρο ένα στενό μονοπάτι που ανηφορίζει στην πλαγιά.

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακριβώς νότια της ορχήστρας του θεάτρου και σύγχρονα με αυτό δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αιώνα πΧ έως τα μέσα του 4ου αιώνα πΧ .

 

Σπίτια εργαστήρια και στοές γύρω από το θέατρο αποτελούν έναν οικισμό και δείχνουν την πυκνότητα της κατοίκησης και την ποικιλία των δραστηριοτήτων των αρχαίων κατοίκων του Θορικού.

 

Στην πεδιάδα νότια του οικισμού, σώζεται ένα μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς του 5ου αιώνα πΧ, που έχει γίνει γνωστό ως «ναός της Δήμητρας και Κόρης» από επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS