πολιτιστικά
Μεσόγεια και Λαυρεωτική έναν αιώνα πριν

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021       Mesogianews

Η συγγραφέας κα Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη, με καταγωγή από το Μαρκόπουλο, γράφει στο Mesogianews.gr για το βιβλίο της «ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ».

«Υπάρχουν μαρτυρίες για τα Μεσόγεια από ιστορικούς, περιηγητές, λαογράφους, λογοτέχνες. Αυτός όμως που περπάτησε βήμα βήμα, συγχρωτίστηκε με τους κατοίκους και ανακάλυψε μέρη που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε περπατήσει, ήταν ο συγγραφέας, ο δημοσιογράφος, ο «πεζοπόρος» Δημήτρης Χατζόπουλος (1872-1936). Έγραψε περίπου 1400 κείμενα για την Αττική, ανθολόγησα τα 43 και είναι αυτά που αναφέρονται στα Μεσόγεια και στη Λαυρεωτική. Ακόμα συμπεριέλαβα την κάθοδό του στο σπήλαιο «κουτούκι», μοναδική μαρτυρία, αφού ήταν ο πρώτος που το εξερεύνησε.

Η εργασία ήταν δύσκολη. Πολλές εφημερίδες είχαν κατεστραμμένα φύλλα και ανέτρεχα από συλλογή σε συλλογή για να μπορέσω να φωτογραφίσω τα κείμενα σε πλήρη μορφή. Όταν ολοκλήρωνα τη φωτογράφισή τους τα δακτυλογραφούσα.

Έτσι συγκέντρωσα υλικό που αποτυπώνει πώς ήταν πριν έναν αιώνα, οι συνθήκες της ζωής των κατοίκων των Μεσογείων, οι γάμοι τους, τα πανηγύρια τους και τα έθιμά τους. Το βιβλίο συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες εποχής  και από άλλα κείμενα»

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Χατζόπουλος («Πεζοπόρος»)

Ο λόγιος του δημοσιογραφικού γραφείου άφηνε την καρέκλα του για να μετατραπεί σε οδοιπόρο, φτάνοντας μάλιστα να γίνει ακούραστος ορειβάτης και νυχτερινός διαβάτης βρίσκοντας φιλοξενία σε αρβανίτικα σπίτια, καταφεύγοντας σε σπηλιές, κατεβαίνοντας σε απρόσιτες παραλίες, αναγνωρίζοντας αρχαία λείψανα, ακούγοντας τοπικές παραδόσεις και καταγράφοντας δοξασίες των περίοικων. «Αθηναίοι ηυτύχησαν να αποκτήσουν μία βίλλαν εις την πλέον χαριτωμένην ακτήν της Αττικής, ίσως δε και του κόσμου, το Σούνιον. Προσφιλείς συνήθειαι τους παρεκίνησαν να ριζώσουν εκεί, κάτωθεν των οποίων εκτείνεται, φωτεινόν και δροσερόν το πέλαγος. Από τας δεκαπέντε Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου γίνεται εκεί η εκλεκτή συγκέντρωσις των διασημοτέρων Αθηναίων κυνηγών... Κατά το κυνηγετικόν δίμηνον μπορεί να συναντήσει τις εις το Σούνιον τας γνωστοτέρας φυσιογνωμίας των Αθηνών και Πειραιώς».

Ο «Πεζοπόρος» βλέπει και χρησιμοποιεί απευθείας τις αισθήσεις του όταν συναντιέται με αμπελουργούς στα Μεσόγεια και σημειώνει: «ολόκληρη κοσμογονία διά το ποτηράκι κρασί στο τραπέζι μας. Κάθε σταγόνα και μια μεγάλη ιστορία, με τη γην, το νερό, τον άνθρωπο. Στέκομαι εις τον ληνόν (πατητήρι) και παρατηρώ το υγρό τούτο, που έχει το χρώμα του νερωμένου αίματος, να ρέει εις τα βαρέλια. Ολόκληρος χρόνος χρειάσθηκε διά το απόκτημα».


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS