πολιτιστικά
Η νυφική Αρβανίτικη φορεσιά των Μεσογείων

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022   Μεσογιανες.γρ Mesogianews.gr

Η νυφική Αρβανίτικη φορεσιά των Μεσογείων φορεσιά ταξιδεύει στον κόσμο μέσω του site της Vogue. Η φωτογράφιση των μελών του Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου Πόρτο-Ράφτη ''Μυρρινούς'' έγινε από τον φωτογράφο Μιχάλη Παππά. Η φωτογραφία ανέβηκε στο site της Vogue στις 17/10/2022 και μπήκε στα best of της ημέρας!

Η νυφική Αρβανίτικη φορεσιά των Μεσογείων υποδείκνυε την οικονομική κατάσταση του γαμπρού, καθώς τόσο το πουκάμισο, όσο και ο τζάκος με τα χρυσά μανίκια, αλλά και ο κεφαλόδεσμος με τα χρυσαφικά ήταν δώρα του γαμπρού. Τα κοσμήματα του στήθους και του κεφαλόδεσμου ήταν προίκα και αποτελούνταν από φλουριά τόσο από το γαμπρό, όσο και από συγγενείς, ακόμη και την ίδια τη νύφη.

Οι διαφορές με την καθημερινή φορεσιά εντοπίζονται κυρίως στο σιγκούνι και σε μερικά επιπλέον κομμάτια που δεν υπάρχουν στην καθημερινή, όπως η τραχηλιά, το μεταξωτό ζουνάρι, τα τσουράπια και τα καλίκια.

Επιπλέον στον κεφαλόδεσμο της, η γιορτινή φορεσιά είχε συνήθως τη σκούφια, το καπιτσάλι, την κορώνα, τη χρυσή σκέπη, τη χρυσή ομπόλια και πλούσια κοσμήματα τόσο στο κεφάλι όσο και στο στήθος. Μεταξύ αυτών είναι τα κιουστέκια του τζάκου, το μικρό και το μεγάλο γιορντάνι, το κορδόνι, τα μπελετζίκια, οι πλεξίδες, τα πεσκούλια, τα καρφώματα και τα θηλυκωτάρια.


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS