δημοτικά
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τις κεραίες κινητής

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

 

Ουσιαστικό ρόλο στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητούν οι δήμοι. Χθες, η ΚΕΔΕ κατέθεσε τις σχετικές προτάσεις της στη Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής.

 

Μεταξύ άλλων, η Ένωση προτείνει την αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα κατώτερα, διεθνώς, ισχύοντα όρια, την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου, αυστηρές ποινές για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας και εξοντωτικά πρόστιμα και σοβαρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων και λοιπών παραβάσεων του αδειοδοτικού καθεστώτος και της κείμενης νομοθεσίας. Επίσης, προτείνει τα πρόστιμα να αποδίδονται στους δήμους ως τέλη περιβαλλοντολογικής προστασίας.

 

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ προτείνει:

 

Την αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στη χώρα μας από 31.5 V/m και 44,4 V/m, στις φασματικές περιοχές GSM 900 και DCS 1800 αντίστοιχα, σε 6 V/m για αμφότερες τις περιοχές (σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στη γείτονα χώρα Ιταλία), δηλαδή από το 70% και 60% των ορίων της ICNIRP (που προβλέπονται στο Ν3431/2006) να πάμε στο 14% αυτών των ορίων. Ουσιαστικά δηλαδή στα κατώτερα, διεθνώς, ισχύοντα όρια.

 

Την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου (τακτικών και έκτακτων) για το σύνολο των αδειοδοτούμενων ή και αυθαίρετων εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας, με φορείς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Δημόκριτο και τους Δήμους, δια μέσω πιστοποιημένων ειδικών επιστημόνων ή εργαστηρίων.

 

Την καθιέρωση αυστηρών ποινών για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας και εξοντωτικά πρόστιμα και σοβαρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις υπέρβασης, των επιτρεπόμενων ορίων και λοιπών παραβάσεων του αδειοδοτικού καθεστώτος και της κείμενης νομοθεσίας. Τα πρόστιμα να αποδίδονται στους δήμους, ως τέλη περιβαλλοντολογικής προστασίας.

 

Την απάλειψη των παραγράφων 12, 13 και 16 του Άρθρου 30 του Ν4070/2012 (ΦΕΚ Α’ 82/10-04-2012) και των παραγράφων 4, 5 και 6 του Άρθρου 126 του Ν4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) και πρόβλεψη για υποχρεωτική ενημέρωση των οικείων Δήμων, προ της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ως και υποχρεωτική, αποφασιστική (όχι γνωμοδοτική), έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αιρετή Περιφέρεια που θα συνοδεύουν την κάθε αίτηση εγκατάστασης κεραιών.

 

Θεωρείται απαράδεκτη η διάταξη περί de facto πολεοδομικής έγκρισης, μετά από άπρακτη προθεσμία 2 μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών στην οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία.

 

Ειδική μέριμνα για τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, με την τοποθέτηση τους εκτός αστικού ιστού και απομάκρυνση των υφιστάμενων εντός τακτής προθεσμίας.

 

Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης τη μέτρηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με τη καταγραφή και συνεκτίμηση όλων των αναλόγων υφισταμένων μελετών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη σύσταση ομάδας εργασίας ειδικών επιστημόνων, των Υπουργείων: Υγείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και δικτύων, Εσωτερικών, Πολυτεχνείου ή Πανεπιστημίου και ειδικευμένου Ινστιτούτου Δημόκριτος.

 


Από: Σωτήρης Πέλ.
 Την Πρωτοβουλία Πολιτών και τον κο Διονύση Κερασιώτη η ΚΕΔΕ τους ρωτήσατε πριν βγάλετε την παραπάνω ανακοίνωση;
Ποτέ δεν είναι αργά!
Από: ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
 Πρέπει να είσαι πολύ ... Kuga ή Gaga για να αγνοείς ότι το θέμα έφερε στο Δημ. Συμβούλιο η "Πρωτοβουλία Πολιτών" κι ο Δήμαρχος ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ για εκδήλωση ενεργειών. Δε έκανε τίποτα όμως ...
Από: Διονύσης Κερασιώτης
 Για το θέμα αυτό στην επιτροπή της Βουλής έγιναν 2 συνεδριάσεις, όπου ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Μπορεί, όποιος θέλει να τις παρακολουθήσει στα links

http://www.parliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#0123ce65-19fc-47b5-bc29-a76100ebdbf7

και

http://www.parliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#97ba4a5f-7794-4a1d-8eb6-a77700bc4ae3

Σε ότι αφορά το Κορωπί, η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (15 μήνες πριν) για απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την πόλη, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Επίσης ούτε η πρότασή μου να γίνουν μετρήσεις για το αν οι εκπομπές Η/Μ ακτινοβολίας είναι εντός των θεσμοθετημένων ορίων δεν έχει υλοποιηθεί. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑ και ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ως συνήθως.
Από: android 7.0
 
Πολύ καλές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ .
Κάποτε θα πρέπει να μπει μια τάξη στην αναρχία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας προς όφελος της νομιμότητας και της υγείας .
Τα 4G, 50+ downloading κτλ ,μετά.
Απόδειξη της αναρχίας με τις κεραίες η παραπάνω φωτογραφία με τα μασκαρέματα .
Από πότε καμουφλάρεται η νομιμότητα;
Από: baby
 Από ότι ξέρω ο Δήμαρχος ούτε καν επιστολή έχει στείλει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας την απομάκρυνση των κεραιών.
Από: Γιουλ
 
Μέντορας ο Διονύσης στην παραπληροφόρηση.
Σόνι και καλά η Δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα επειδή έτσι τον συμφέρει.
Οι υπηρεσίες του Δήμου και τα έγγραφα τον διαψεύδουν.
Διονύση,μου θυμίζεις τι ψήφισες εσύ τότε στο Δημοτικό συμβούλιο και τι η Πρωτοβουλία;
Η Αλήθεια πονάει σαν τα αγκάθια του κόκκινου Τριανταφύλλου.
Από: ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
 "Γιουλ": Πόσο βαθιά νυχτωμένος είσαι! Για ποιά έγγραφα του Δήμου μιλάς; Και ποιές "υπηρεσίες του Δήμου" έκαναν κάτι; Μη ... χασμουριέσαι κοιμώμενος και αναπαράγεις τα ψέματα του Δημάρχου. Για το θέμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Από: Άναυδος
 @ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ.ΑΛΛΑ Σ´ΑΡΕΣΕΙ Η ΨΕΥΤΟΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Π Π Κ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΟΝΙΟΥ . ΝΙΟΝΙΟ ... ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ;
Από: Γιουλ
 Δυσπιστε, πας να εξελιχτείς σε Τραγιασκας.
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Το ότι έχεις κάνει Ευαγγελιο την εφημερίδα "εν Δήμω" με τα αστήρικτα άρθρα δεν σημαίνει πως ότι γράφεις είναι αλήθεια.
Όπως γνωρίζουμε καλά πως κινούνται οι δημόσιες υπηρεσίες σαν την Πολεοδομία που βρίσκονται υπό κατάρρευση.
Άραγε έλεγες τα ίδια για την δημοτική αρχή για τον κερδισμένο αγώνα για να κατέβει η κεραία κινητής στην οδό Αττικής;
Πάλι εκεί για σένα ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ;
Το βραδάκι να σκεπάζεται με κανένα σεντόνι ή κουβερλι.
Από: ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
 Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε ... Ή ατιε ντάρα μπίε σι.
Από: Σωτήρης Πελ.
 Δυσπιστε , Απίστευτε ή όπως αλλιώς λέγεσαι, άσε τα αρβανίτικα για άλλο επεισόδιο.
Για το παραπανω θέμα έχεις να προσφέρεις κάτι; Μάλλον όχι.
Τότε άλλαξε στάση από την μόνιμη θέση σου στο καναπέ και ετοιμάσου για τον τελικό με Θρύλο το βράδι .
Εάν δεν είσαι φίλος του μπάσκετ,να σου στείλω ένα σκανδιναβικό σταυρόλεξο που έχω ξεκινήσει;
Άμα είσαι καλός , μπορείς με το ....." Μαθητής του Χριστού που στα Εβραϊκά λέγεται και THAOM".
Άντε και καλή τύχη.
Από: Γιώργος Κ.
 Με τις κεραίες στο κέντρο τι γίνεται θα μάθουμε ποτέ;
Από: Souzan,μια μαραμένη γαρδένια.
 Ξύπνησες Γιώργο Κ .;
Αργά το θυμήθηκες.
Μάλλον η παραπάνω ενημέρωση δεν σου κάθεται καλά και γράφεις εξυπνάδες;
Εάν δεν σου αρέσει μπορείς να πας για ενημέρωση.............στην βουλή με μόνιμα στασίδια "εκλεκτών" λόγω επαγγελματικών ή άλλων βλέψεων.
Λες να σηκωθούμε μια μέρα και να δούμε και άλλους υποψήφιους βουλευτές;
Και εάν σου κάτσει;
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS