δημοτικά
Αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021       Mesogianews

Κατετέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», το οποίο ρυθμίζει το πως θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου του 2023.

Οι Δήμαρχοι, παρά το ότι θα εκλεγούν από την Α’ Κυριακή με ποσοστό μόνο 43 % + μία ψήφο, θα εξασφαλίσουν σαρωτική πλειοψηφία 3/5 στα συμβούλια.

Οι αιρετοί, δηλαδή τα μέλη των δημοτικών, περιφερειακών και κοινοτικών συμβουλίων, θα είναι λιγότεροι, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «λελογισμένη μείωση». Αντιθέτως, γιγαντώνεται ο αριθμός των υποψηφίων, καθώς δίνεται δυνατότητα να φθάνει έως το 150 % των εδρών.

Η ξεχωριστή κάλπη για τα αιρετά όργανα των κοινοτήτων καταργείται, με τους υποψηφίους για τα κοινοτικά αξιώματα να “κρέμονται” πλέον στους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.

Το πληθυσμιακό όριο διάκρισης των “μικρών” και “μεγάλων” κοινοτήτων (που διοικούνται από πρόεδρο κοινότητας ή από συμβούλιο κοινότητας, αντιστοίχως) παραμένει στους 300 κατοίκους, όπως στη version της επίσημης διαβούλευσης. Η αλλαγή είναι ότι στις κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός θα μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο, ενώ πρόεδρος θα εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους  σταυρούς προτίμησης στον Α’ γύρο στην κοινότητα.

Η θητεία των αιρετών που θα εκλεγούν το 2023 θα είναι 5ετής, ξεκινώντας από την Πρωτοχρονιά του 2024.


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS