Υμηττός
Ξεκινούν τα 6 μονοπάτια του Υμηττού

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020     Mesogianews

Μπήκαν οι υπογραφές ώστε ο Υμηττός, το βουνό με τους 11 όμορους δήμους και το 1 εκατομμύριο πολίτες που ζουν σε αυτούς, να αποκτήσει ένα μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων.

Με το επονομαζόμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» τίθενται πλέον οι βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.

Τα μονοπάτια που συνδέουν και ενώνουν

Τα μονοπάτια σχεδιάστηκαν με τέτοια κατεύθυνση ώστε να συνδέουν τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Υμηττού, όπως αρχαιολογικά μνημεία, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, αλλά και να παρέχουν πλούσια θέα στους επισκέπτες. Ακολουθούν ήδη υπαρκτά μονοπάτια και χωματόδρομους και τα αναβαθμίζουν με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την περαιτέρω προστασία του βουνού.

Επίσης, το δίκτυο μονοπατιών έχει προοπτική σύνδεσής τους με το πλέγμα μεγάλων χώρων πρασίνου, όπως το μητροπολιτικό πάρκο του Γουδή και των Ιλισίων, αλλά και το πάρκο του Ελληνικού. Άλλη μια δυνατότητα που διαθέτει είναι ότι θα μπορεί να συνδεθεί με έναν κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα ενώνει σημαντικούς πόλους της Αθήνας (Εμπορικό Κέντρο Αθήνας, Ακρόπολη, Ζάππειο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη).

Το «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» συνυπέγραψαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την Επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», το «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Υπογράφουμε σήμερα μία συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός του, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει συνολικά ένα μήνυμα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μήνυμα προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό. Να παίρνουν τα παιδιά τους και οι οικογένειες να έρχονται κοντύτερα μεταξύ τους, αλλά και πιο κοντά με τη φύση. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας».

Το δίκτυο των 6 μονοπατιών
• Τα 90 χλμ. δικτύου είναι σειριακά χωροθετημένα πάνω στον άξονα Βορά – Νότου, δίνοντας τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να διασχίσει ολόκληρη την ραχοκοκαλιά του Υμηττού, από την Αγία Παρασκευή ως την Λίμνη της Βουλιαγμένης.
• Η κατάτμηση του συνολικού δικτύου στις 6 διαδρομές γίνεται με σκοπό την διασύνδεσή του με τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου της Αττικής στη δυτική πλευρά του Υμηττού, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ψυχαγωγίας, άθλησης και περιπάτου των κατοίκων.
• Όλες οι διαδρομές ξεκινούν και τελειώνουν στις παρυφές του αστικού ιστού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πεζοπόρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ανάπτυξη ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών κοστίζει ελάχιστα αναλογικά με τα έσοδα και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει. Υπολογίζεται πως ένα δίκτυο κοστίζει από 500 έως 2.000€ ανά χιλιόμετρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολύ φθηνότερο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους των διοργανωτών, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, οι Δήμαρχοι -μέλη του ΣΠΑΥ,  Δημήτριος Κιούσης, Κρωπίας, Ισίδωρος Μάδης, Παιανίας, Ηλίας Αποστολόπουλος, Χολαργού-Παπάγου, Χρήστος Βοσκόπουλος, Καισαριανής, Bασίλειος Θώδας, Ζωγράφου, Γιώργος Χατζηδάκης, Ηλιούπολης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βασίλειος Ζορμπάς, Αγίας Παρασκευής. 


Από: Βίλιζα
 Έχει προσδιοριστεί βάση νόμου ή Διατάγματος ο Υμηττός;
Ανήκει στον νέο "Περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη" ο Υμηττός ,σαν χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις ;
Από: Dimi
 Καλό θα είναι να δούμε και κάνα έργο να τελειώνει. Π. Χ. Αποχετευση
Από: Souidos-Koropiou
 Δεν θα πρέπει να ήμαστε ισοπεδωτικοι ή μηδενιστες.
Κερδήθηκε μια μάχη ως προς τις προθέσεις του Δήμου σχετικά με το βουνό.
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Για τους υπόλοιπους που δεν ξέρουν που
πέφτει ο Υμηττός,ας αφήσουν για άλλο άρθρο την κριτική για τα έργα.
Από: Τογανι Κερατέας
 Ο Δήμος Κορωπίου και οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις έχουν θέση ή γνώμη για το θέμα των ανεμογεννήτριων στο Πάνειο Όρος;
Μήπως τα περιβαλλοντικά συναισθήματα σταματάνε στον Υμηττό ή δεν γνωρίζουν για την παροιμία που λέει ότι " όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά, πρόσεχε μην πιάσει φωτιά και το δικό σου " ;
Από: Jazzy
 Κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο βουνό είναι πάντα
εις βάρος του/μας
Καταργήσανε το διάταγμα που προστάτευε τον Υμηττό
και κάνουν πάρτι....
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS