ιστορία
Ντοκιμαντέρ για τη “Συμφωνία της Βάρκιζας”

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

 

Ποιές πολιτικές δυνάμεις συγκλίνουν στη Συμφωνία της Βάρκιζας; Τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε αυτή τη Συμφωνία; Ποιος ο ρόλος των Βρετανών; Πόσο τηρήθηκε αυτή η Συμφωνία; Έσφαλε κάπου το ΚΚΕ υπογράφοντάς την; Τι ήταν η λευκή τρομοκρατία που ακολούθησε;

 

Η Συμφωνία της Βάρκιζας που υπογράφηκε, έπειτα από συστηματική επιμονή των Βρετανών, στις 12 Φεβρουαρίου 1945 ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα και το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ γέννησε αρκετές προσδοκίες για την έναρξη ομαλού πολιτικού βίου. Οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν…

 

Όλα τα σχετικά γεγονότα, τα παρασκήνια, τις τακτικές κινήσεις και τους στρατηγικούς στόχους των πλευρών που αναμίχθηκαν αναδεικνύει η εκπομπή «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ: ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ». Μεταδίδεται την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 9.00 μ.μ από την ΕΤ1 στο πλαίσιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

 

Μετέχουν και συζητούν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς και οι διδάσκοντες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μιχάλης Λυμπεράτος και Θόδωρος Σαμπατακάκης.

 

Παρεμβαίνουν στο επίμετρο της εκπομπής οι καθηγητές Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Πολυμέρης Βόγλης, καθώς και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος Δ/ντής Ιστορικού Αρχείου στο Μουσείο Μπενάκη.

 


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS