Κορωπί
Η Ημερίδα για το ολοκαύτωμα του Κορωπίου

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος, με θέμα το ολοκαύτωμα της πόλης (9-10-1944) την περίοδο της Γερμανικής Ναζιστικής Κατοχής, τρεις μόλις ημέρες πριν αποχωρήσει από την Αθήνα και ο τελευταίος Γερμανός κατακτητής.

 

Η φετινή επέτειος συνέπεσε χρονικά με τις ημερομηνίες των γεγονότων, ήταν Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1944, όταν τις πρώτες βραδινές ώρες οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν σε μαζική έξοδο προς τα γύρω βουνά, μετά από ανταλλαγές πυρών στο βόρειο οδικό άξονα της πόλης μεταξύ της αποχωρούσας γερμανικής δύναμης και ανδρών του ΕΛΑΣ. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, ισχυρή γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός φτάνει τα ξημερώματα και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της. Οι Ναζιστικές δυνάμεις, δολοφονούν με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους ηλικίας, από 2 έως 80 ετών, πολλοί οι τραυματίες ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της ναζιστικής δύναμης). Πυρπολήθηκαν, 401 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα, το κοινοτικό κατάστημα, το υποθηκοφυλακείο, το τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και όλα τα συμβολαιογραφεία.

 

Την Ημερίδα συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε για την περίοδο της Κατοχής και πως οδηγήθηκαν οι Έλληνες στην απελευθέρωση. Ο κ. Στράτος Δορδανάς, επίκ. καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας μίλησε για την γερμανική πολιτική αντιποίνων στην κατεχόμενη Ελλάδα.

 

Η ομάδα των πέντε ερευνητών

 

Πρίν από περίπου ένα χρόνο οι Κορωπιώτες Γιώργος Κόλλιας μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, Νικόλαος Λάζαρης αντιστράτηγος ε.α., Γιώργος Ντούνης αντιναύαρχος ε.α., Τάκης Πρόφης οικονομικός σύμβουλος και Θανάσης Πουλάκης ταξίαρχος Ε.Σ. ε.α., συγκρότησαν μία ερευνητική ομάδα και παρουσίασαν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, από μαρτυρίες Κορωπιωτών, Γερμανικά, συμμαχικά και άλλα αρχεία.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα των πέντε ερευνητών, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κορωπί, με πορεία προς τα βόρεια της πόλης, παράλληλα οι άνδρες του ΕΛΑΣ καλούσαν τους Κορωπιώτες να κατέβουν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο Συνεταιρισμός Κορωπίου και με παρέλαση να γιορτάσουν την απελευθέρωση. Μια παρέλαση που δεν έγινε ποτέ καθώς μια ομάδα «ανταρτών» είχε στήσει ενέδρα στους Γερμανούς που αποχωρούσαν, λίγο μετά το σημερινό Κέντρο Υγείας Κορωπίου. Παρά το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, περίπου στις 6 Οκτωβρίου 1944 είχε δοθεί διαταγή που απαγόρευε στους άνδρες του ΕΛΑΣ κάθε ένοπλη εμπλοκή.

 

Ακολούθησε μάχη, αλλά οι Γερμανοί κάλεσαν ενισχύσεις και το πρωί της 9ης Οκτωβρίου ένα τάγμα των Ες Ες έφτασε στο Κορωπί που έσπειρε τον όλεθρο … Το τάγμα χωρίστηκε σε τρείς ομάδες και ακλουθώντας πορεία προς τα Δυτικά, τα Ανατολικά και το κέντρο του Κορωπίου, ξεκίνησαν το καταστροφικό τους έργο (foto 1, 2). Παράλληλα υποστηρίχτηκε ότι μεταξύ των γερμανικών δυνάμεων υπήρχαν και Έλληνες.

 

Επίσης μέσα από την έρευνα τους, βρήκαν τη δικογραφία της Γερμανικής δικαιοσύνης, του 1968, που κατονομάζει πέντε εγκληματίες πολέμου, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που έδρασαν εκείνη την μαρτυρική ημέρα στο Κορωπί (foto 3, 4).

 

Θωμάς Πρόφης

 

Από το πάνελ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Θωμάς Πρόφης ταξίαρχος Π.Α. ε.α.– ιστορικός ερευνητής, ο οποίος εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις του, εισέπραξε αρνητικά σχόλια από τον Δήμαρχο αλλά και από μερίδα παρευρισκομένων. Στην ομιλία του ο κ. Πρόφης έκανε κριτική πάνω σε όσα έχει γράψει στο βιβλίο της η Μαίρη Γκίκα – Ρομπόκου, εντοπίζοντας ανακολουθίες σε σχέση με όσα πιστεύει και έχει μεταφέρει στα βιβλία του αλλά και γενικότερα από όλα αυτά τα ντοκουμέντα και μαρτυρίες που έχει συλλέξει τα τελευταία χρόνια.

 

Ο κ. Πρόφης, και μέσω των βιβλίων που έχει εκδώσει, υποστηρίζει ότι: Ο συνταγματάρχης Δημήτρης Ζάγκλης, σε εκτέλεση διαταγής του στρατιωτικού διοικητή Αττικής, Παν. Σπηλιωτόπουλου, διεξήγαγε επιχείρηση «εκκαθάρισης του χωρίου,… από ΕΑΜίτας και ΕΛΑΣίτας,… εν ανάγκη δια των όπλων». Τα καθήκοντα του επικεφαλής της «επιχείρησης» αυτής ανέθεσε στον λοχαγό Σταυρόπουλο, ο οποίος συγκρότησε ομάδα με γερμανοντυμένους πρώην ταγματασφαλίτες και Χίτες, που αφού έφτασε στην Παιανία και διερχόμενη «εν μέσω καροποιήτων οδών και αμπελώνων» (δηλαδή, από Χαλιδού, Καψοσπίτι κλπ) έφτασε στον … προορισμό του. Στην έξοδο όμως του χωριού, η ομάδα αυτή δέχθηκε πυρά από ΕΛΑΣίτη φρουρό τα οποία ανταπέδωσε. Οι γερμανοντυμένοι μπήκαν στο Κορωπί, έκαψαν την πόλη και εκτέλεσαν αθώους πολίτες.

 


Από: Σωτήρης Πελ.
 
Μια διευκρίνιση ή προσωπική εκτίμηση προς τον παραπάνω κύριο και αρθρογράφο.
Τα αρνητικά σχόλια ή καλύτερα η μουρμούρα προς τον κύριο Προφή ήταν όχι λόγω των θέσεων του για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου. Αφορούσε τα λόγια του ως προς το τέλος της εισήγησης του και την επίθεση προς Δήμαρχο Κιούση για την φετινή ημερίδα.
Μεγάλο αυτογκόλ, λόγια που έκρυβαν εμπάθεια.
Λυπάμαι.
Από: Θωμάς Πρόφης
 Σωτήρη Πελ. Η προσπάθειά μου ήταν και είναι να γράψω -όσο πιο αντικειμενικά μπορώ- την ιστορία του Καψίματος του Κορωπίου, χωρίς να στοχεύω οπουδήποτε αλλού. Ο Δήμαρχος έκανε την Ημερίδα για να "αποκτήσει" στοιχεία ώστε το Κορωπί να ανακηρυχθεί Μαρτυρική Πόλη. Δηλαδή με στόχο. Άρα "οι εν τοις πολιτικαίς αρχαίς προς επήρρειαν και χάριν ειώθασιν πράττειν".
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS