λαογραφία
Η ιστορία ενός κτηρίου στο Κορωπί

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

 

Όλοι έχουμε δει ένα μισογκρεμισμένο κτίριο, λίγο μετά την κεντρική πλατεία του Κορωπίου και οι περισσότεροι έχουμε σχολιάσει, είτε τον κίνδυνο που πιθανά διατρέχουν οι πεζοί που περνάνε μπροστά του, είτε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει. Με αφορμή ένα τέτοιο σχόλιο προ ημερών, αποφάσισα να σας γράψω την ιστορία του, την οποία γνωρίζω, επειδή, τυγχάνει να συνδέεται με την οικογένεια του συζύγου μου Γιάννη Ντούνη.

 

Το συγκεκριμένο κτίριο έχει κτιστεί στο τέλος του 19ου ή αρχές του 20ου αιώνα, πιθανότατα από τον προπάππο Σιδέρη Ιωάννη Ντούνη, ο οποίος πέθανε περίπου το 1906 σε ηλικία 43 ετών. Τον ακολούθησε μετά από δύο χρόνια και η γυναίκα του. Άφησαν πίσω τους τρεις κόρες και έναν γιο. Αμαλία σύζυγος Αναστασίου Ντούνη, Βασιλική σύζυγος Σπυρόπουλου, Πολυξένη σύζυγος Λεμπέση και τον Ιωάννη Σιδέρη Ντούνη ή Σεσίλια (παππούς του Γιάννη Ντούνη).

 

Επειδή όταν πέθαναν οι γονείς τους ήταν σχετικά μικροί σε ηλικία και μόνο η Αμαλία ήταν αρραβωνιασμένη, η περιουσία μοιράστηκε στα τέσσερα και ο αδελφός ανέλαβε να παντρέψει τις άλλες δύο αδελφές. Το κτίριο αυτό, πατρική κληρονομιά, ήταν εστιατόριο και χάνι. Ήταν και είναι διαμπερές, με δεύτερη έξοδο στην οδό Αλαγιάννη. Στην πρόσοψη προς την Βασιλέως Κωνσταντίνου είχε το εστιατόριο και στο πίσω τμήμα τους στάβλους και την αυλή. Ο Ιωάννης Σιδέρη Ντούνης, έκανε χρέη εστιάτορα όπως θα δείτε σε φωτογραφίες και βέβαια υπήρχε μάγειρας, γκαρσόνια και βοηθητικό προσωπικό.

 

Όταν παντρεύτηκαν οι δύο μικρότερες αδελφές, πήραν συζύγους εκτός Κορωπίου και φυσικά όχι αγρότες και δεν τις ενδιέφεραν τα κτήματα, αλλά ήθελαν σπίτι στην Αθήνα, έτσι ο αδελφός τους αγόρασε το μερίδιο τους, από την πατρική κληρονομιά και τους αγόρασε σπίτια στην Δάφνη. Επειδή όμως τα χρήματα δεν έφταναν για την αγορά των σπιτιών ο Ιωάννης Ντούνης πούλησε και το εστιατόριο το 1932, στον Βασίλειο Ευαγγέλου Αδάμ (Βασιλιαδάμ).

 

Ο Αδάμ μετέτρεψε το εστιατόριο σε κατάστημα γενικού εμπορίου και όταν συνταξιοδοτήθηκε το ενοικίασε στον Δεδεγκίκα που συνέχισε το ίδιο εμπόριο, μέχρι πριν μερικά χρόνια. Όταν αποχώρησε και εκείνος, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και σιγά- σιγά καταρρέει. Σήμερα είναι ιδιοκτησία των απογόνων του Βασιλείου Αδάμ.

 

Παραθέτω φωτογραφίες της σημερινής κατάστασης και της εποχής του εστιατορίου. Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνεται ο Ιωάννης Ντούνης με την άσπρη ποδιά, δίπλα του η σύζυγος του Βασιλική και στην καρέκλα τα τρία παιδιά του Σιδέρης, Τούλα (σύζυγος Πέτρου Στεριώτη) και Νικόλαος (πατέρας του Γιάννη Ντούνη).

 

Αθηνά Κιούση


Από: ΠΟΥΡΝΑΡΙ
 Καλό θα ήταν ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία και να συνεννοηθεί με τους ιδιοκτήτες ώστε το κτίριο να πάψει να παραμένει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Από: Γ.Κ
 Ενδιαφέρον άρθρο της κυρίας Αθηνάς Κιούση.
Έμαθα σημαντικές πληροφορίες που αγνοούσα για αυτό και ευχαριστώ.
Αυτήν την πρώτη παράγραφο τι θέλατε να την βάλετε κυρία Αθηνά;
Εκτός να κινητοποιήσει την ιδιοκτησία του οικήματος να πάρει μέτρα ασφαλείας , μήπως να τσοντάρει να το φτιάξει ο Δήμος;
Επειδή περνάω καθημερινά από αυτό το σημείο, δεν βρίσκω κάτι που να φοβίζει για ατύχημα.
Ένα σημείο που πρέπει να επέμβει ο Δήμος για να μην υπάρξει πραγματικό ατύχημα είναι στο κομμάτι δίπλα από την Eurobank,στο πεζοδρόμιο ανάμεσα από την τράπεζα και το λογιστικό γραφείο.Επειδή το πεζοδρόμιο είναι πολύ στενό αλλά και χωρίς αυτό,πολλοί που λέγονται "σοβαροί οδηγοί" αράζουν για να πάνε στην τράπεζα.Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για ατύχημα σε πεζούς ή μητέρες με καροτσάκι με παιδί.
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS