απόψεις
Το θράσος και το μέλλον των απορριμμάτων

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

 

Τα τελευταία επικοινωνιακά "χαρτιά" της φαίνεται πως παίζει με περίσσια μαεστρία, αλλά και με απύθμενο θράσος, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που κατέχει και τη θέση της προέδρου του ΕΔΣΝΑ ή αλλιώς, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής.

 

Διότι μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθούν όσα διαβάζουμε στο δελτίο τύπου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, που μας παρουσιάζει ως "θεάρεστες" τις ενέργειες των τελευταίων 4 ετών και μας ενημερώνει για το ένδοξο μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική!

 

Το Δ.Τ. μάλιστα, αναφέρεται στο Διεθνές Συνέδριο για βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση απορριμμάτων, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής πριν από 4 χρόνια, το οποίο παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ομολογουμένως ήταν μια πρωτοποριακή και ενθαρρυντική πρωτοβουλία. Μέχρι σήμερα όμως, αποδεικνύεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας είτε δεν άκουσε, είτε δεν κατάλαβε ποιο μοντέλο διαχείρισης έχουν ακολουθήσει οι άλλοι ευρωπαϊκοί δήμοι και κοινότητες!

 

Διότι δεν είναι δυνατόν να άκουσαν τους ομιλητές και να είδαν το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασαν οι άλλες χώρες και από τότε, στην Αττική, να μην έχει κατασκευαστεί ούτε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Αντίθετα, εδώ σχεδιάζονται τεράστιοι - "φαραωνικοί" - ΧΥΤΥ, που με δεδομένο τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ της Φυλής, καταλαβαίνουμε όλοι ότι στο τέλος, οι σχεδιαζόμενοι ΧΥΤΥ θα καταλήξουν να λειτουργούν ως ΧΥΤΑ.

 

Μάλιστα μας κοροϊδεύουν τόσο πολύ, όταν ισχυρίζονται ότι το μοντέλο που ακολούθησαν, και το βαφτίζουν νέο (;), βασίζεται στην ανακύκλωση, αλλά και στην κομποστοποίηση!

 

Μιλάνε για την ανακύκλωση, που επαφίεται στην καλή βούληση των πολιτών και μόνο, χωρίς κανένα κίνητρο από την πολιτεία!
Μιλάνε για την κομποστοποίηση, που δεν μπορούν να εφαρμόσουν οι κάτοικοι των πόλεων!

Μιλάνε και στην ουσία μας εμπαίζουν, αφού δεν έχουν εγκρίνει ούτε ένα από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που έχουν καταθέσει οι Δήμοι!

 

Μετά Τιμής,
Σφήξ

 

 

Άντε και για να ευθυμήσουμε αναγνώστη μου, παραθέτω την ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ:

 

Σταθερά, με αίσθημα ευθύνης για τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων

 

Σαν σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, διοργάνωνε, για πρώτη φορά, Διεθνές Συνέδριο με θέμα την «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική». Στο Συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Δήμων, της Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής κοινότητας. Παρουσιάστηκαν σύγχρονες καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανταλλάχθηκαν απόψεις, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις σε σχέση με τους τρόπους αφενός να πάψει η αναχρονιστική μέθοδος ταφής των απορριμμάτων και αφετέρου να εγκαθιδρυθεί ο σύγχρονος τρόπος διαχείρισής τους, ως παράγοντα μοντέλου ανάπτυξης, με δημιουργία θέσεων δουλειάς, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

Ήταν η αφετηρία για την ασφαλή, για τις τοπικές κοινωνίες και τη δημόσια υγεία, μετάβαση από το πλήρως - οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά – αποτυχημένο μοντέλο του ενιαίου και μοναδικού χώρου εναπόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων, στο νέο, οικονομικά και οικολογικά, δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο μοντέλο, στη βάση της ανακύκλωσης και των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, εδώ και 4.5 χρόνια αλλάζουμε τα δεδομένα για πρώτη φορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά.

 

Η Αττική γύρισε σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων με την έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Έχουμε πλέον εισέλθει στην κρίσιμη φάση της υλοποίησης των υποδομών διαχείρισης και της ενεργοποίησης των Δήμων για τις δράσεις της Διαλογής στην Πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης. Φάση που επιβάλλει ανάληψη της ευθύνης και συντονισμένη και αποτελεσματική δράση Α ́ και Β ́ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Διοίκηση έχει θέσει ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά της, την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του Συνδέσμου. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόσληψη Ιατρού Εργασίας (που δεν υπήρχε από το 2011), η καθιέρωση ιατρικών εξετάσεων, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις βεβαρυμμένες εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ, η προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, κ.α.. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ΟΕΔΑ Φυλής, η διοίκηση μερίμνησε ώστε να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της οδού πρόσβασης, να ανακαινιστούν βασικές υποδομές του χώρου (όπως των οικίσκων Ζυγιστηρίου, των μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας, των κτιρίων κ.α.), να προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις και δημιουργία χώρων πρασίνου, να δρομολογήσει εργασίες όπως η λειτουργία λειοτεμαχιστών που είχαν αγορασθεί όταν εθνικό νόμισμα ήταν η δραχμή, να απορρυπάνει τον χώρο από εγκαταλελειμμένα οχήματα κ.α.

 

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, η σημερινή Διοίκηση ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας,  που είναι σε εξέλιξη,  για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων κινδύνου και της εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων της έκθεσης σε αυτούς, στην υγεία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις τις Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

 

Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, χωρίς πυροτεχνήματα για εντυπωσιασμούς, συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, με σεβασμό στους πολίτες και τους εργαζόμενους, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 


Από: Διέβη τον Ρουβίκωνα
 Η χειρότερη Περιφερειάρχης που έχει περάσει.
Στο καλό και να μας γράφεις.
Από: Νυφίτσα
 Στο Κορωπί , Σύριζα και Δούρου τους περιμένουμε με ανοιχτές........αγκαλιές.
Από: Πηγη (ηπραγματικη)
 Καλως σας βρηκα
κχικχικχικχι

Το μπλακ που θα φαει στις τετραπλες εκλογες του Μαη το κυβερνων κομμα δεν το εχει φανταστεί.
Τετοιο μαυρο αντιστοιχο του Αντωνη, γνωστου με τα σι-ντε.
Γιωργη διαβαζεις καλα;
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS