απόψεις
Πράσινα ζητούμενα στο Λαγονήσι

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021       Mesogianews

 Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς

(ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Λαγονησίου)


Από το ξέσπασμα της πανδημίας του covid 19 και μετά γίνεται πολύς λόγος στο δημόσιο διάλογο για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Το ανθρώπινο είδος έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι κυριαρχεί πάνω στη φύση οδηγήθηκε στην αλαζονεία. Γεγονός το οποίο φέρνει αρχικά την ύβρη και στη συνέχεια την καταστροφή.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες η αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο ευθύνεται για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας που ζούμε όλοι σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πως ο σύγχρονος άνθρωπος θα συμφιλιωθεί με το περιβάλλον του, εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά του φιλικές προς αυτό πρακτικές. Μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν σε αυτή τη κατεύθυνση ήταν και η εξής: «σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά». Με οδηγό την ανησυχία για την τύχες του πλανήτη μας, καταγράφηκαν όλα όσα θα μπορούσαν να κάνουν πιο πράσινη τη ζωή των κατοίκων και στη δική μας περιοχή, το Λαγονήσι.

Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με περισσότερους κάδους ανακύκλωσης, αλλά και τη σωστή χρήση των μπλε κάδων που υπάρχουν σήμερα. Δυστυχώς, στους περισσότερους μπλε κάδους της περιοχής μας γίνεται ρήψη απορριμμάτων κάθε είδους. Μια περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση που θα αρχίζει από τα σχολεία και θα συνεχίζεται στα πανεπιστήμια, σίγουρα θα δημιουργούσε μια γενιά πολιτών πιο ευαισθητοποιημένους προς το περιβάλλον.

Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στη Λεωφόρο Καλυβίων είναι σίγουρα ένα πολύ θετικό γεγονός για την περιοχή. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτός μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης ΙΧ. Επιπλέον, η αναβάθμισή του θα τον έκανε πιο ελκυστικό και σε ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, καθώς  μέχρι τώρα χρησιμοποιείται κυρίως από τους ανήλικους συνδημότες μας. Το αποτέλεσμα είναι η Λεωφόρος Καλυβίων να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από οδηγούς ΙΧ και ποδηλάτες. Συνέπεια αυτού είναι  να απειλείται η ασφάλειά των τελευταίων και να επιβραδύνεται η κυκλοφορία. 

Επίσης, θα πρέπει να επιλυθούν και τα περαιτέρω θέματα οδικής ασφάλειας. Ένας πιο υπερυψωμένος ποδηλατοδρόμος με ειδικά κιγκλιδώματα, σε περίπτωση πρόσκρουσης με ΙΧ, θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια λύση. Στόχος είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο, ειδικά όταν διανύουν μικρές αποστάσεις.

Παραμένοντας στη Λεωφόρο Καλυβιών, το κεντρικότερο και εμπορικότερο δρόμο της περιοχής, δεν γίνεται να παραβλέψει κάποιος τη μεγάλη αγέλη από αδέσποτα σκυλιά στην είσοδό της. Η φροντίδα των εκεί καταστηματαρχών προς αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες της πολιτείας προς τα αδέσποτα ζώα και τους πολίτες. Η ενεργοποίηση φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών που θα μεταφέρουν τα  αδέσποτα ζώα σε καταφύγια προς υιοθεσία, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτά.

Στο Λαγονήσι, κάτοικοι και επισκέπτες, έχουμε ακόμα την τύχη να απολαμβάνουμε καθαρές και δημόσιες παραλίες. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να μας κάνει όλους, τοπικές αρχές και πολίτες, πιο υπεύθυνους, ώστε να διατηρήσουμε τις θάλασσές μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αν και η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες ακτές είναι αρκετά καλή, από θέμα καθαριότητας, οι δημόσιοι αθλητικοί χώροι, όπως αυτοί στην παραλία του Αγίου Νικολάου δείχνουν στοιχεία εγκατάλειψης. Και αν κάποιος επιχειρήσει να φτάσει από το σημείο αυτό στη Σαρωνίδα, περπατώντας το παραθαλάσσιο μονοπάτι,  εκτός από το ηλιοβασίλεμα τη βόλτα του θα επισκιάσει και η θλίψη. Και αυτό γιατί η ασυνειδησία του ανθρώπου έχει «λερώσει» μεγάλο μέρος της υπέροχης αυτής διαδρομής με κάθε είδος σκουπιδιών.  

Ωστόσο, για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία του ανθρώπου θα πρέπει να γίνουν πράξη τα λόγια του Χρόνη Μίσσιου «ο μόνος δρόμος, η τελευταία έξοδος προς την ελευθερία του ανθρώπου και του πλανήτη είναι η ολιστική οικολογική φιλοσοφία, σκέψη, πράξη, συμπεριφορά. Η οικολογία ούτε φέρει ούτε εδραιώνει καμία εξουσία, αντίθετα την καθιστά άχρηστη. Είναι μια επανάσταση αυτογνωσίας, μια επανάσταση ανθρώπινης συνείδησης».


Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
Created by | INCOM CMS