πολιτικά
Ο Τσίπρας, ο ΟΛΠ και οι κανονιοφόροι

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, ήταν αντίθετος με την πώληση των λιμανιών και των αεροδρομίων «Μολών Λαβέ … ας έρθουν, όλα αυτά γίνονται μόνο με κανονιοφόρους», έλεγε τότε!

 

 

 

Από χθες, η Cosco είναι πλέον- και επίσημα- ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, μετά την υπογραφή της παραχώρησης, παρουσία του πρωθυπουργού. Κίνηση που θα καταστήσει το δρόμο του μεταξιού συντομότερο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ. Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

 

Η επένδυση

 

Στην Cosco πέρασε και επισήμως ο έλεγχος του 67% του ΟΛΠ, με τη συνολική αξία της συμφωνίας να ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ. Κύκλουι του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, η συμφωνία για τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited που υπογράφηκε, είναι τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία (της συμφωνίας) να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:
– 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.
– 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
– 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.
– 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

 

Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

 

Επίσης, τονίζουν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

 


Από: Σωτήρης Πέλ.
 Λαοπλάνος με τα όλα του.
Δεν άφησε τίποτα από τους προκατόχους του, φυσικά στα ψέμματα.

Αυτό που θέλω να θέσω σαν προβληματισμό είναι πως μέχρι σήμερα τους δοκιμάσαμε όλους.
(ψευτο)Αριστερούς,Δεξιούς, κεντροαριστερούς,κεντροδεξιούς,Δεξιούς με ολίγον Άκρα.
Σαμαρά, Παπανδρέου,Τσίπρα,Βενιζέλο,Παπαδήμο(τεχνοκράτη)........,είναι τελικά θέμα προσώπων ή πολιτικής;
Βγαίνουν τα μνημόνια ή θα μας διαλύσουν;
Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ζεστά τα "ΕΞΩ από" ;
Από: Πηγη
 Σωστος ο Σωτηρουλινης Πελ.
Δυστυχως πισω απο τις λεξεις δεν κρυβεται ο Αλεξης αλλα η υπερφολογιση για να καλυφτει το βαρελι διχως πατο.
Ψαχνω καποιον η καποια να εξηγησει πως θα γινει λεμε Αναπτυξη χωρις να εχουμε στα χερια μας τα μεσα απο και προς αυτην;
Τα ξεπουλυσαμε ολα.
Όνομα:
Σχόλιο:
 
 
 
Created by | INCOM CMS