Δήμαρχος Αθηναίων ο Χάρης Δούκας με καταγωγή από την Παιανία

Χάρης Δούκας Δήμαρχος Αθηναίων ο Χάρης Δούκας με καταγωγή από την Παιανία

Πολύ μεγάλη ανατροπή πέτυχε ο Χάρης Δούκας στο Δήμο Αθηναίων, αφού εξελέγη Δήμαρχος με 55,96% και 64.055 ψήφους έναντι 44,04 % και 50.403 ψήφους του Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ. Δούκας την προηγούμενη Κυριακή έλαβε 14,19% με 19.842 ψήφους έναντι του 41,35% με 57.800 ψήφους του Κ. Μπακογιάννη. Ωστόσο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν πολύ μικρή, την πρώτη Κυριακή ψήφησαν το 32,32% ενώ τη δεύτερη το 26,73%.

Ο νέος Δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κατάφερε μεταξύ του πρώτου γύρου και του δεύτερου γύρου να διεισδύσει στα εκλογικά κοινά όλων των παρατάξεων που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου. Αφού αριθμητικά συγκέντρωσε τις ψήφους όλων των παρατάξεων που δεν πέρασαν στο δεύτερο εκλογικό γύρο.

Ωστόσο ποιος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων με καταγωγή από την Παιανία; Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το βιογραφικό του καθηγητή στο ΕΜΠ, Χάρη Δούκα.

Μεταξύ των υπογραφών, που συνόδευσα τη διακήρυξή του κ. Δούκα, είναι αυτές πολλών πανεπιστημιακών, εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ανθρώπων της τέχνης, οικολογικών κινήσεων και των πρώην δημάρχων Γιάννη Μπουτάρη και Γιώργου Καμίνη.

Το βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Παιανία, στις 12/05/1980. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mesogianews, o πατέρας του, Χρίστος Δούκας, γεννήθηκε στην Παιανία και ήταν καθηγητής σε σχολείο της περιοχής. Έχει υπηρετήσει στη Β/θμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής. Δρ Πολιτικής της Εκπαίδευσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ΓΓ Δια Βίου Μάθησης Υπουργείου Παιδείας και Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει εκδώσει βιβλία και αρθρογραφεί για εκπαιδευτικά-κοινωνικά θέματα. Σήμερα στο πατρικό σπίτι στην Παιανία ζει η αδελφή του κ. Χρίστου Δούκα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή τη φιλοσοφία σε πολύ γνωστά επιστημονικά περιοδικά (πχ Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τι θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδακτικό έργο

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις – Διακρίσεις

Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο επιδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.