Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Πρόφης

Thomas Profis Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Πρόφης

Έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, ο Θωμάς Πρόφης, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες. Είχε έντονη προσωπικότητα, με συνεχή κινητικότητα στα κοινά, με ισχυρές απόψεις αλλά και κοφτερή σκέψη.

Ο Θωμάς Σπ. Πρόφης γεννήθηκε το 1948 στο Κορωπί, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το 1966 εγγράφηκε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1969 στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) από όπου αποφοίτησε με την εξειδίκευση του Πολιτικού Μηχανικού Αεροπορικών Εγκαταστάσεων.

Στην Π.Α. υπηρέτησε σε επιτελικές, διοικητικές και διευθυντικές θέσεις. Επιβραβεύτηκε με την απονομή των Διακρίσεων Ευδόκιμης Διοίκησης, Στρατιωτικής Αξίας και του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα. Ήταν απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου.

Παρείχε διδακτικό έργο στις Σχολές Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ, ΣΜΑ), καθώς και στα ΚΑΤΕΕ Λάρισας (1978-80). Έχει συγγράψει επιστημονικά βοηθήματα και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες στο περιοδικό «Αεροπορική Επιθεώρηση».

Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (ΕΜΕ) και τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ).

Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε επισταμένα με την ιστορική έρευνα, απόρροια της οποίας ήταν η έκδοση των βιβλίων «Μέρες του 1940-44 στο Κορωπί» (2003), «Η Τραγωδία του Κορωπίου, 8-9 Οκτωβρίου 1944», (2006, Β’ έκδοση 2010) και «Ο ένοπλος Δωσιλογισμός και η «αναίμακτη» απελευθέρωση. Τα Γεγονότα του Κορωπίου 9/10/1944», σε συνεργασία με τον διδάκτορα και καθηγητή Ιστορίας Μιχάλη Λυμπεράτο. Το 2020, ολοκλήρωσε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι πηγές του ιστορικού – ερευνώντας την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσε με την έκδοση δύο βιβλίων «Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Θεωρία στην Πράξη» (2003) και «Πυρρώνεια Αυτοδιοίκηση ή ο Δημόσιος Λόγος της «Πολιτικής» Αφασίας για τον Δήμο Κρωπίας» (2009). ΄

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά Αεροπορικά και Ιστορικά Συνέδρια και Ημερίδες.

Στη γενέτειρα του στο Κορωπί, δραστηριοποιήθηκε σε τοπικούς συλλόγους όπως ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορωπίου, η Α.Ε. ΔΟΞΑ Κορωπίου καθώς και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου και στο Γενικό Λύκειο Κορωπίου. Εξέδιδε την τοπική εφημερίδα «ΚΕΚΡΟΠΙΑ», από το 1995 έως 2006 και ήταν ιδρυτής και διευθυντής του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΔΕΙΚΤΗΣ» ή «ΔΗΚΤΗΣ». Από το 2010 αρθρογραφούσε και στο Mesogianews.gr.

Ήταν δημοτικός σύμβουλος Κορωπίου από το 2016 έως το 2019, με τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου».

Αγαπούσε πολύ την Κύθνο, όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία τα τελευταία 25 χρόνια και την θεωρούσε «δεύτερη του πατρίδα». Υπήρξε πρόεδρος και μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σχοιναρίου και είχε συνδράμει στην δημιουργία τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής.

Ήταν παντρεμένος με την φαρμακοποιό Μαρία Μπίρου Πρόφη και είχε τρείς κόρες και έξι εγγόνια.

Θερμά συλλυπητήριά στους οικείους του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.