Ένα σπάνιο αεροπλάνο της Ολυμπιακής αεροπορίας θα κοσμεί την πόλη του Λαυρίου

BAC 1 11 Ένα σπάνιο αεροπλάνο της Ολυμπιακής αεροπορίας θα κοσμεί την πόλη του Λαυρίου

Το 2022 η κυπριακή εταιρεία αερομεταφορών Zela Aviation με επικεφαλής τον πρόεδρο Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πέφτει πάνω στο εγκαταλελειμμένο BAC1-11, της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ που βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και θα πήγαινε για σκραπ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μεσίτης ναύλωσης αεροσκαφών Ιγνατίου Ευάγγελος, στην προσπάθειά του να βρει παλιά αεροσκάφη που μπορεί να πουληθούν ως ανταλλακτικά ή ως εκπαιδευτικές μονάδες πυρόσβεσης, πέφτει πάνω στο BAC1-11.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, λάτρης της αεροπορίας, ήταν γοητευμένος με το BAC 1-11 από την παιδική του ηλικία. Ταξίδευε με τους γονείς του, με ένα Bac 1-11 της Cyprus Airways, στην Ελλάδα για διακοπές. Σημαντική σημείωση είναι ότι το αεροσκάφος BAC 1-11 λειτούργησε ως η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Συγκινημένος, ο κ. Χριστοδουλίδης αποφασίζει να σώσει το αεροπλάνο και μαζί με τον κ. Ιγνατίου ξεκινούν ένα «ταξίδι» ώστε να βρεθεί ένας χώρος ανάπαυσης για το εγκαταλειμμένο αεροπλάνο. Αρχική ιδέα ήταν το αεροσκάφος να μεταφερθεί στην Κύπρο, με τα ιστορικά χρώματα της Cyprus Airways, αλλά στο παρόν στάδιο η διαδικασία μεταφοράς κρίθηκε ιδιαίτερα δύσκολη.

BAC 1 11 mesa Ένα σπάνιο αεροπλάνο της Ολυμπιακής αεροπορίας θα κοσμεί την πόλη του Λαυρίου

Μετά από πολλές δυσκολίες και διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης αγοράζει το ιστορικό αεροπλάνο Bac One Eleven SX-BAR σώζοντάς το από την ατυχή μοίρα της ανακύκλωσης και της διάλυσης χωρίς δόξα.

Ύστερα από αρκετές συναντήσεις και απορρίψεις, το 2023 συνάπτουν συμφωνία με τον Δήμο Λαυρεωτικής και τον Δήμαρχο Δημήτριο Λουκά, ώστε η μονάδα να εκτεθεί σε ένα κεντρικό σημείο του Λαυρίου. 

Το αεροπλάνο αποσυναρμολογήθηκε και προχθές μεταφέρθηκε στο Λαύριο όπου ρετουσαρίστηκε και αναδιαρθρώθηκε ώστε να φαίνεται ολοκαίνουργιο. Πλέον στέκεται περήφανα, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι η αεροπορία είναι ένα τεράστιο μέρος της εξέλιξης και της ζωής μας. 

Το BAC 1-11 είναι ένα από τα πολύ λίγα που έχουν απομείνει παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου άλλα 5 σε όλο τον κόσμο. 

BAC 1 11 3 Ένα σπάνιο αεροπλάνο της Ολυμπιακής αεροπορίας θα κοσμεί την πόλη του Λαυρίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.