Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδιοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο πρωτοξεκίνησε τη δράση το 1985. Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα εορταζόμενες συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χιλιάδες μνημεία και χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους, ορισμένα από τα οποία συνήθως είναι κλειστά για το κοινό κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Ο κόσμος μπορεί να τα επισκεφθεί δωρεάν, να μάθει για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά τους και να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής κληρονομιάς για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε χιλιάδες χώρους που ανοίγουν σπάνια για το κοινό, καθώς και σε μοναδικές εκδηλώσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στηρίζει τη δράση «Γνωριμία με την αρχαία υφαντική: υφάσματα και ενδύματα» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα.

Δείτε εδώ όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα

Στο Μαρκόπουλο

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων στον Δήμο Μαρκοπούλου, αφορά προφορικές παραδόσεις, έθιμα και κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, που σχετίζονται με τη δημιουργία χειροποίητων κατασκευών, την κομποδετική, την υφαντική, το κέντημα, το κεντητό ψωμί, τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, την παραγωγή προϊόντων μούστου κ.ά., οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα.

Το Πρόγραμμα του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Παρασκευή 22/09

Ντοκιμαντέρ για το Κεντητό Ψωμί του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου «Ρόδακας». Παρουσίαση εργαστηρίου Κεντητού Ψωμιού, όπου εξερευνείται το θέμα, δημιουργώντας με τα χέρια κεντητό ψωμί με διάφορα στολίδια, που κατασκευάζονται κατά τον εορτασμό διαφόρων περιστάσεων, με διαφορετικό συμβολισμό ανάλογα με την περίσταση. Ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες για την διάδοση και διατήρηση του εθίμου.

Σάββατο 23/09

Ντοκιμαντέρ «Η Φορεσιά των Μεσογείων ως πηγή έμπνευσης στις τέχνες του σήμερα» (Κομποδετική – Υφαντική – Κέντημα) του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου «Ρόδακας». Παρουσίαση εργαστηρίου Κομποδετικής, μιας τέχνης που αποτελεί μια μορφή κλωστοϋφαντουργίας, στην οποία δεν υφαίνουμε με αργαλειό, ούτε πλέκουμε με βελόνες. Είναι μια τεχνική, στην οποία τα δημιουργήματα γίνονται με κόμπους, που φτιάχνονται μόνο με τα χέρια μας. Με τα δάχτυλα μας, θα δημιουργήσουμε πάνω σε νήματα αλλεπάλληλους κόμπους ή αλλιώς δεσιές, προκειμένου να κατασκευάσουμε ένα ενιαίο κομμάτι υφάσματος. Μια τέχνη, μια κληρονομιά, που συνεχίζεται και δημιουργείται από γενιά σε γενιά για να μην λησμονηθεί. Το ντοκιμαντέρ και η παρουσίαση του εργαστηρίου, μαγνητοσκοπήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Ερμού 16 στο Μαρκόπουλο.

Αφιέρωμα στις δράσεις του Λαογραφικού Ομίλου Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων», που αφορούν μεταξύ άλλων τη διασκέδαση στα χωριά και στις πόλεις στο παρελθόν – σε σχέση με την σημερινή εποχή, το χορό που αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, το επάγγελμα του αγιογράφου τον προηγούμενο αιώνα και στη σημερινή εποχή. Το βίντεο – αφιέρωμα μαγνητοσκοπήθηκε στα γραφεία του Ομίλου, 37ο χλμ. Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, Πόρτο Ράφτη.

Κυριακή 24/09

Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα για την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Τρυγοπάτι» του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου «Ρόδακας». Παρουσίαση εκδήλωσης που αφορά τον τρύγο, στο πλαίσιο της Γιορτής Σταφυλιού που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαρκοπούλου, με δρώμενα σχετικά με το τρυγοπάτι και τη μουσταλευριά, με την συμμετοχή παραδοσιακών χορών και τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού.

Τα γραφεία του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας», στην οδό Ερμού 16 στο Μαρκόπουλο, θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Παρασκευή 22/9, το Σάββατο 23/9 και την Κυριακή 24/9, το πρωί 9.00 π.μ. – 12.00μ. και το απόγευμα 17.00 – 21.00, με μόνιμες εκθέσεις, καθώς και εργαστήρια Κεντητού Ψωμιού και Μακραμέ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.