Εξαπολύθηκαν 78.000 στείρα αρσενικά κουνούπια

κουνούπια Βραυρώνα

Για τη διαχείριση του ασιατικού κουνουπιού τίγρης, την Παρασκευή επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπέλυσαν περίπου 78.000 στείρα αρσενικά κουνούπια, κατά μήκος του οικισμού της Βραυρώνας.

Η τεχνική εξαπόλυσης στείρων εντόμων (Sterile Insect Technique- SIT) είναι μία φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο, με σκοπό τη διαχείριση επιβλαβών εντόμων και στοχεύει κάθε φορά ένα συγκριμένο είδος (επιλεκτική μέθοδος). Βασίζεται στην εξαπόλυση στειρωμένων αρσενικών εντόμων, των οποίων η στείρωση επιτυγχάνεται με μεθόδους που βασίζονται στη χρήση ραδιενέργειας, κυρίως με X-rays (από μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα) και όχι με γενετικές μεθόδους.

Τα εξαπολυθέντα αρσενικά έντομα, συζευγνύονται με τα θηλυκά των φυσικών πληθυσμών και επάγουν στείρωση, με αποτέλεσμα να μην παραχθούν απόγονοι (απόθεση μη γόνιμων αυγών από τα θηλυκά).

Η συνεχής εξαπόλυση στειρωμένων αρσενικών, σε πολλαπλάσιους αριθμούς από εκείνους του φυσικού πληθυσμού – στόχου, σταδιακά οδηγεί στη δραστική μείωση του μεγέθους του φυσικού πληθυσμού και σε ειδικές περιπτώσεις που αυτό αποτελεί τον επιθυμητό στόχο, ακόμα και στην πλήρη εξάλειψή του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.