Ο Κώστας Σημίτης πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Κορίνθου στις 7:31 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους, όπου βρισκόταν για τις ημέρες των εορτών.
Χθες, ο Κώστας Σημίτης είχε φτάσει κεφάτος, στο εξοχικό του και δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό, αλλά έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός του, επήλθε στον ύπνο του.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, λόγω του αιφνιδίου θανάτου, θα γίνει νεκροψία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Τετραήμερο πένθος
Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.
Από το ΠΑΚ στο ευρώ
Διατέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 ως το 2004. Ήταν ο πρώτος τεχνοκράτης πρωθυπουργός, ο βαρετός λογιστής, στα μετεφηβικά του χρόνια ήταν γνωστός ως ο βομβιστής. Στα χρόνια του ΠΑΚ μοίραζε με το αυτοκίνητό του προκηρύξεις, ώσπου κατάλαβε ότι η δράση αυτή δεν έχει νόημα … και αμέσως μετά άρχισε να βάζει αυτοσχέδιες βόμβες.
Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου: Η ένταξη στην ΟΝΕ και η υιοθέτηση του ευρώ, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημιουργία του ΜΕΤΡΟ, της Αττικής οδού, της Εγνατίας οδού, του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου. Η δημιουργία του Συνηγόρου του Πολίτη, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων. Υπήρξαν και οι γκρίζες ημέρες … με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, τα σκάνδαλα στο Χρηματιστήριο και τα Ίμια.
Ήταν παντρεμένος με την Δάφνη Σημίτη που γνωρίστηκαν πριν από 63 χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες, την Φιόνα και την Μαριλένα.
Η πρωθυπουργία που συνέπεσε με τα Ίμια
Στις 17 Ιανουαρίου μετά από περίπου 60 ημέρες νοσηλείας στο «Ωνάσειο», ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εν ενεργεία πρωθυπουργός ακόνη, Ανδρέας Παπανδρέου, παραιτείται, προκαλώντας τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών για τη διαδοχή του τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην ηγεσία του κόμματος.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει πρωθυπουργό, με τον Κώστα Σημίτη να λαμβάνει 57 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών, τον Άκη Τσοχατζόπουλο 53, τον Γεράσιμο Αρσένη 50 και τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο 11.
Στον δεύτερο γύρο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρείτο φαβορί για την εκλογή του, αλλά τα προγνωστικά ανατρέπονται. Ο Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου και στις 22 Ιανουαρίου 1996 ορκίζεται πρωθυπουργός.
Όμως η κρίση των Ιμίων που σοβεί πολλές ημέρες, εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά στις 29 Ιανουαρίου. Ο Σημίτης στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά.
Την επομένη, Τρίτη στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι την επόμενη μέρα η ελληνική σημαία και ο ελληνικός στρατός θα έχουν απομακρυνθεί από τα Ίμια.
Στις 31 Ιανουαρίου τα ξημερώματα ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει απονηωθεί για τρίτη φορά, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει εάν όντως η βραχονησίδα έχει καταληφθεί από τουρκικές δυνάμεις, συντρίβεται στη θάλασσα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, χάνουν τη ζωή τους ενώ οι εκδοχές για τα αίτια της συντριβής, κυριολεκτικά οργιάζουν.
Μέσα σε κλίμα εθνικού πένθους αλλά και διάχυτου αισθήματος ταπείνωσης, η κρίση των Ιμίων δεν θα οδηγήσει τελικά σε θερμό επεισόδιο και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου θα αποκλιμακωθεί, πλην όμως με μια γκρίζα διευθέτηση.
Ο Κώστας Σημίτης στις 2 Φεβρουαρίου, και πάλι στη Βουλή, θα πει το περίφημο «θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ».