Πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα και χρήμα στους Δήμους

katharismos oikopedon Πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα και χρήμα στους Δήμους

Νομοθετικές αλλαγές για τις ποινές και τα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά και για την κρατική αρωγή σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές ανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας ότι: «θεωρώ ότι εντός του παρόντος έτους 2025 θα έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία της χώρας σε όλα τα επίπεδα και στην κρατική αρωγή».

Στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και την καθοριστική συμβολή της πρόληψης, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναφορικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων ο υπουργός σημείωσε ότι η πολιτεία έχει εξασφαλίσει διπλάσιους πόρους για τους ΟΤΑ για τους καθαρισμούς των δημοσίων χώρων, με την παράλληλη υποχρέωση να εποπτεύουν τους δημότες, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτούργησε για πρώτη φορά από τους 334 δήμους της χώρας ανταποκρίθηκαν 185» και σημείωσε ότι:

«Για όποιον δεν καθαρίσει το οικόπεδό του θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ»

-«Πρέπει να γίνεται συστηματικά και πρέπει να φτάσουμε στο 100% των οικοπέδων. Φέτος ο στόχος είναι να είναι και οι 334 δήμοι στην πλατφόρμα. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο», είπε ενώ κατέστησε σαφές ότι «για όποιον δεν καθαρίσει το οικόπεδό του θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ».

-«Αυτό είναι βάση του νόμου κάτι το οποίο βεβαίως εξετάζουμε να υπάρχει μια αναλογικότητα με βάση την έκταση. Είναι υπό εξέταση. Επίσης υπάρχει και μια ποινή σε περίπτωση που γίνει μια ψευδής δήλωση. Θα επιβληθεί και σε αυτή την περίπτωση πρόστιμο», τόνισε ο κος Κεφαλογιάννης.

Σημειώνεται ότι  μέτρο καθαρισμού οικοπέδων, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της συνοδεύεται με μεγάλα πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

Μη υποβολή δήλωσης: Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Υποβολή ψευδούς δήλωσης: Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για κρατική αρωγή

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αποκατάστασης και της κρατικής αρωγής μετά από την εκδήλωση καταστροφών ο υπουργός επισήμανε: «Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς ως υπουργείο να κάνουμε είναι να μπορέσει να νιώσει κι ο πολίτης ότι ακόμα κι όταν θα έρθει η φυσική καταστροφή θα είναι το κράτος δίπλα του με έναν πολύ γρήγορο τρόπο και να μην περιμένει 10 και 15 χρόνια», και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τους δώσει μια μεγαλύτερη ευελιξία ενώ «θα δώσει και το σήμα στους δήμους και στις περιφέρειες ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα να προχωρήσουν τις ενέργειες».

Το υπουργείο  Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών δεν έχει πάρει ακόμη θέση στο αίτημα της η ΠΟΜΙΔΑ, να οριστεί αντί ενός μηνός του Απριλίου που μεσολαβούν και οι γιορτές του Πάσχα νέα τρίμηνη προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων και η αποκομιδή της βιομάζας καθαρισμού να γίνεται από τους Δήμους.

Μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σχετικά με την προετοιμασία και τον σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, ο υπουργός είπε ότι στο υπουργείο καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να φτάσουν στο μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο στόχο, έχουμε κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια ειδικά τα τελευταία χρόνια να φτάσουμε στο μέγιστο δυνατό πεδίο ετοιμότητας. Η προετοιμασία και η ετοιμότητα δεν σταματάει ούτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν είναι μόνο τα φαινόμενα του καλοκαιριού οι πυρκαγιές. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν είναι υπουργείο πυρκαγιών. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα με βάση τα μέσα τα οποία διαθέτουμε με βάση το πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε τώρα και θεωρώ ότι πραγματικά εφόσον πάμε σε ένα καλοκαίρι το οποίο βεβαίως αναμένουμε καιρικά φαινόμενα αντίστοιχα με τα προηγούμενα χρόνια να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ερωτηθείς για τα εναέρια μέσα που θα είναι στη διάθεσή τους τη φετινή αντιπυρική περίοδο ώστε να τους ενισχύσουν τόσο στην επιτήρηση αλλά και στην πυρόσβεση ο υπουργός επισήμανε ότι θα ανέλθουν σε 80-85 συνολικά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εκείνων των ημερών εκ των οποίων τα ενοικιαζόμενα θα είναι 49.

Σχετικά με τα Καναντέρ ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι από το 2027- 2028 σταδιακά θα ενταχθούν στον στόλο 7 καινούρια καναντέρ τύπου 515 ενώ, όπως είπε, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ προβλέπεται η αναβάθμιση και η συντήρηση των καναντέρ τύπου 415.

Παράλληλα όπως είπε αναμένεται ενίσχυση των επίγειων μέσων, όπως οχήματα και στολές, ενώ γνωστοποίησε ότι αυξημένος θα είναι ο αριθμός των drones που φέτος θα φτάσουν τα 80.

«Πέρσι η Πολιτική Προστασία είχε 47 drones με θερμικές κάμερες που μας βοήθησαν πάρα πολύ στο γρήγορο εντοπισμό της πυρκαγιάς. Από τα 47 drones που είχαμε πέρυσι, φέτος με μια δωρεά θα φτάσουμε τα 80. Άρα πάμε σε διπλάσιο αριθμό drones. Ήδη με βάση τις ανάγκες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και με τα 80 μπορούμε να πούμε ότι καλύπτουμε όλο τον ελλαδικό χώρο», υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι στόχος είναι να φτάσουν τα 100-120 drones.

Σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι κάτι που εφάρμοσαν πέρσι και θα εφαρμόσουν και φέτος σε μεγαλύτερο αριθμό είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην πρόληψη, στην ετοιμότητα και πολλές φορές ακόμη και στην καταστολή του φαινομένου.

«Όλα αυτά πιστεύω ότι μας δίνουν τα εργαλεία προκειμένου να πάμε με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των φαινομένων», σημείωσε.

Σχετικά με το τι αναμένεται το φετινό καλοκαίρι ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι «καλά σενάρια μπροστά μας δεν υπάρχουν. Μπορεί κάποιος να πει ότι φέτος ίσως είδαμε παραπάνω βροχές, αλλά με βάση όλες τις παραμέτρους το καλοκαίρι και πάλι θα είναι δύσκολο» ενώ κάλεσε σε εγρήγορση την πολιτεία, τους πολίτες, τους δήμους και τις Περιφέρειες και συνολικά όλους τους αρμόδιους φορείς, «έτσι ώστε όταν θα ξεσπάσουν τα φαινόμενα να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση».

-«Θα έρθει δύσκολο καλοκαίρι είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν πυρκαγιές. Η δουλειά μας ως πολιτεία μαζί με τους πολίτες είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα εξαλείψουμε ή θα εκμηδενίσουμε όλες τις φυσικές καταστροφές είναι κάτι αδύνατο και ευτυχώς έχει γίνει κοινό κτήμα σε όλους ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ για να μείνει. Η ευθύνη η δική μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες να είμαστε έτοιμοι και όταν θα ξεσπάσει το φαινόμενο να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.