Πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ στους εμπρηστές

φωτια βραδυ 4 480 Χ Πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ στους εμπρηστές

Αλλαγές αναμένονται στο νόμο που αφορά τις εμπρηστικές ενέργειες, μετά τις καταστροφικές φωτιές σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία με αυστηρότερες ποινές και βαρύτατα πρόστιμα.

Στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, με το πρόστιμο για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια να φτάνει μέχρι και τα 30.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το πρόστιμο αγγίζει μόλις τα 300 ευρώ.

Επίσης, η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά, όπου θα λαμβάνεται υπόψη η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση των προστίμων όσον αφορά τους εμπρησμούς λειτουργεί αποτρεπτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2023, οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε 117 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 10 συλλήψεις αφορούσαν εμπρησμό από πρόθεση, ενώ οι 107 εμπρησμό από αμέλεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.