Προβληματισμός για τη σεισμική δραστηριότητα στο Δασκαλειό

σεισμος 2023 10 10 Προβληματισμός για τη σεισμική δραστηριότητα στο Δασκαλειό

Προβληματισμό προκαλεί η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή της Λαυρεωτικής, στο Δασκαλειό Κερατέας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και έχει ταρακουνήσει τα παράλια της Ανατολικής Αττικής.

Χθες, λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί το Σάββατο δόνηση 3,7 Ρίχτερ, η οποία έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός των 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:09 το πρωί της Δευτέρας με το εστιακό βάθος του σεισμού να υπολογίζεται στα 8 χλμ.

Όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος «στην περιοχή από τις 26/9 παρατηρείται έντονη τοπική σεισμική δραστηριότητα, η οποία μέχρι πριν από τρεις ημέρες δεν είχε ξεπεράσει το μέγεθος 3,2 ρίχτερ. Το Σάββατο έγινε ο ισχυρότερος, ανέβηκε το μέγεθος στα 3,7 ρίχτερ και έκτοτε ακολούθησαν και άλλοι μικρότερων μεγεθών, ένας εκ των οποίων αυτός που έγινε χθες το ξημέρωμα μεγέθους 3,1 ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας «επειδή υπάρχει αυτή η επιμονή της σεισμικής δραστηριότητας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Από την άλλη μεριά, η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα πλούσιο σεισμικό ιστορικό και ούτε είναι γνωστό κάποιο μεγάλο ρήγμα. Από τη μία λοιπόν έχουμε την επιμονή της σεισμικής δραστηριότητας που μας επιβάλλει την ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση και από την άλλη βέβαια μεριά έχουμε ένα σχετικά χαμηλό σεισμικό δυναμικό οπότε αξιολογώντας όλα αυτά καταλήγω ότι προς το παρόν δεν έχουμε ξεπεράσει κάποια κόκκινη γραμμή κινδύνου. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας».

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή, επεσήμανε ότι αυτό που θα παίξει ρόλο είναι το «αν αυξηθεί το πλήθος των σεισμών που γίνονται και ταυτόχρονα και τα μεγέθη, πάνω από το 3,7 ρίχτερ που είναι τώρα, τότε ο προβληματισμός θα μεγαλώσει περισσότερο. Οπότε η ίδια η πορεία θα μας δείξει πού θα μπορούμε να πούμε περαιτέρω».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.