Πυροσβεστικό πλοίο θα εδρεύει στο λιμάνι Λαυρίου

pyrosvestiko limani Lauriou Πυροσβεστικό πλοίο θα εδρεύει στο λιμάνι Λαυρίου

Δύο νέα πυροσβεστικά πλοία εντάχθηκαν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Τα δύο πυροσβεστικά πλοία, «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης» και «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», θα ενισχύσουν την από θαλάσσης επιχειρησιακή δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος, σε δράσεις ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, καθώς και πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη θωράκιση της Πολιτικής Άμυνας της χώρας μας.

Μάλιστα το «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», θα εδρεύει προσωρινά στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Πειραιά, έως την έναρξη της λειτουργίας του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λαυρίου.

Κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Tehnomont Shipyard στην Pula της Κροατίας. Έχουν ολικό μήκος 25,5 μέτρα, ολικό πλάτος 7,3 μέτρα, ολικό εκτόπισμα 83,9 τόνους και βύθισμα 1,5 μέτρο. Η ταχύτητά τους επιτυγχάνεται από τρεις κινητήρες ΜΑΝ D2862, ισχύς 882 KW έκαστος  και αποτυπώνεται στη μέγιστη ταχύτητα των 29,7 κόμβων. Φέρουν δυο αντλίες πυρόσβεσης παροχής των 900 κυβικών μέτρων ανά ώρα η καθεμία, ενώ η πυρόσβεση γίνεται από τρεις πλήρως τηλεχειριζόμενους αυλούς με δυνατότητα ρίψης θαλασσινού νερού και αφρού: Η δεξαμενή αφρογόνου υγρού έχει χωρητικότητα 2000 λίτρων και η αντλία αφρού είναι παροχής 45 κυβικών μέτρων την ώρα. Διαθέτουν ευκρινώς χωροθετημένη περιοχή διάσωσης ατόμων από την θάλασσα (rescue zone) και για το σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με δίχτυ διάσωσης καθώς και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το πυροσβεστικό πλοίο «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης» θα εδρεύει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας που με το «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», που θα εδρεύει στο Λαύριο, η επιχειρησιακή θαλάσσια δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος πλέον αριθμεί δέκα πυροσβεστικά πλοία (Π/Π) που διατίθενται στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) ή στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), και εδρεύουν σε έξι (6) Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Επικράτειας.

Η τελετή εμπεριείχε την ονοματοδοσία των δύο νέων πλοίων, έτσι ώστε να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε δύο ήρωες του Πυροσβεστικού Σώματος που χάθηκαν. Πρόκειται για το Πυρονόμο Σάββα Σάββαρη πατέρα δύο παιδιών που στα 44 χρόνια του έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στις 28-9-2018 στη περιοχή Ελληνοχώρι του Νόμου Σερρών και στο δόκιμο Ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη, που σε ηλικία μόλις 33 χρονών, άφησε τη τελευταία του πνοή στις 17-7-2017, στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 μετά από σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη σε προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη περιοχή Άγιοι Απόστολοι στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.