Στις 10 Σεπτεμβρίου οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ εκλογες Στις 10 Σεπτεμβρίου οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα είναι έτοιμα για να γραφεί η επόμενη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην πορεία για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, μετά την παραίτηση από την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου βάζει τις τελευταίες διαδικαστικές πινελιές για τον τρόπο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 και αν χρειασθεί δεύτερος γύρος στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εκλέξει τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρό του μεταξύ πέντε υποψηφίων που είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

«Στις 10 Σεπτεμβρίου συμμετέχουμε στις εκλογές ανάδειξης Προέδρου. Διαμορφώνουμε το αύριο που ξεκινάει από εμάς. Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκινάει από εσένα», τονίζεται στο σποτ του κόμματος για τις εσωκομματικές εκλογές, στο οποίο, διόλου τυχαία κυριαρχεί η μορφή του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό διόλου τυχαία μια και ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε το κόμμα του 3,26% (2007) να γίνει ο μεγάλος αριστερός πόλος, να διεκδικήσει και κατακτήσει την εξουσία το 2015 ενώ ο ίδιος έγινε ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τώρα ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην μετά Τσίπρα εποχή, είναι οι εσωκομματικές κάλπες για τη διαδοχή. Παρόλο που έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, με καταλύτη την απρόβλεπτη υποψηφιότητα Κασσελάκη, κανείς από τον κομματικό μηχανισμό δεν …στοιχηματίζει για τον αριθμό της συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διαδικασία. Έτσι, όλοι εστιάζουν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και στη διευκόλυνση των εκλογέων στην κορυφαία στιγμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την εκπροσώπησή του στην προεδρία, που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στη συνέχεια της κομματικής διαδρομής.

Θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα πέντε ονόματα και θα μπαίνει σταυρός προτίμησης. Ως προς τα διαδικαστικά ακολουθούνται σε γενικές γραμμές όσα ίσχυσαν και τον Μάιο του 2022, κατά την επανεκλογή στην προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όσοι /όσες γίνουν μέλη του κόμματος ως την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Αν χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όσοι και όσες ήταν μέλη του κόμματος στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα καταβάλλουν, κατά την εγγραφή τους ως μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ποσό των 2 ευρώ.

Όλοι, και τα παλιά μέλη και όσοι εγγραφούν μέλη κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν περί τα 500 εκλογικά κέντρα για την ψηφοφορία ανάδειξης του νέου ή της νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ακόμα και κομματικά μέλη που ανήκουν σε συγκεκριμένες οργανώσεις δεν θα δεσμεύονται να βρεθούν σε εκλογικά κέντρα της… κομματικής οργανωτικής τους εμβέλειας, αλλά μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα σε όποια περιοχή βρίσκονται την ημέρα των εκλογών, όπως άλλωστε και όσοι εγγραφούν μέλη ως την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας.

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ζουν στο εξωτερικό θα ενημερωθούν από τις οργανώσεις τους για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επίσης, όσοι και όσες διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας και θέλουν να μετέχουν στη διαδικασία, θα στείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, χώρα, τηλέφωνο, email) σε συγκεκριμένο email με χρονικό όριο που υπολογίζεται ότι θα είναι λίγο πριν από την Κυριακή των εκλογών, ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία με δεδομένο ότι είναι πιο πολύπλοκη η διαδικασία με τους πέντε υποψηφίους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.