Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα: Η μυστηριώδης πνευμονία που σαρώνει την Κίνα

Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα: Η μυστηριώδης πνευμονία που σαρώνει την Κίνα

Εκατοντάδες μικρά παιδιά και έφηβοι στην Κίνα σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα νοσοκομεία με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα. Οι εικόνες από τα νοσοκομεία του Πεκίνου και άλλων περιοχών σοκάρουν. Η διάγνωση είναι μία: Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα, ο νέος υγειονομικός εφιάλτης που έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.

«Είναι μια πνευμονία που προσβάλει κυρίως παιδιά μεταξύ 3-10 ετών αλλά και νεαρούς εφήβους και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα. Προκαλεί πονόλαιμο, παρατεταμένο βήχα και καταρροή. Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά το μικρόβιο μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με αντιβιοτικά που έχουμε» ανέφερε στο OPEN, ο καθηγητής πνευμονολόγιας, Nίκος Τζανάκης.

Αυξημένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Με τον επιδημιολόγο, Γκίκα Μαγιορκίνη να καθησυχάζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία ότι έχουμε νέα πανδημία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η πνευμονία μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας, του τραγουδιού αλλά και της αναπνοής.

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί

Τους πιθανούς λόγους για τους οποίους προέκυψε έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, επιχείρησε να εξηγήσει μιλώντας στο πρακτορείο FM το μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί», σημείωσε αρχικά.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

πηγή: ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.