Η στρατηγική θέση της Ελλάδας ως κόμβου που συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, σε συνδυασμό με την ένταξή της στο παγκόσμιο δίκτυο μέσω της άφιξης πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το AAE-1 που συνδέει τη χώρα με σημαντικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχει οδηγήσει σε καταιγισμό επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων (data centers) με επίκεντρο την Αττική, συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Τα τελευταία χρόνια διεθνείς και εγχώριοι παίκτες έχουν ανακοινώσει ή υλοποιούν τέτοιου είδους projects, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στα Σπάτα και στο Κορωπί.
Microsoft
Κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Microsoft ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία συγκροτήματος τριών data centers, ένα στα Σπάτα και δύο Κορωπί, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοιου μεγέθους επένδυση στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα τα πράγματα δεν έχουν τρέξει με την προσδοκώμενη ταχύτητα, παρότι η επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί και στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και έχει λάβει τη θερμή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, έφερε την επισήμανση fast track. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου data center, του οποίου η δυναμικότητα θα είναι 19,2 MW, θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση των 85 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων, ενώ προβλέπεται να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο και το τρίτο data center, τα οποία θα υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, θα ανεγερθούν στο Κορωπί. Ανάδοχος του έργου κατασκευής είναι η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Microsoft, στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.
ΔΕΗ
Στον χορό των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων εισήλθε και η ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον όμιλο DAMAC, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ανάπτυξη ακινήτων και υποδομών στον κόσμο για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5 MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25 MW. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.
Data4
Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση του πρώτου από τα συνολικά τρία κέντρα δεδομένων που προγραμματίζει να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία η γαλλική εταιρεία Data4 στη χώρα μας, καθώς πρόσφατα τέθηκαν τα θεμέλια για την εκκίνηση του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Το πλάνο της Data4 Greece, η οποία συστάθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου κόμβου με data centers σε έκταση 75 στρεμμάτων στην Παιανία. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση προβλέπεται η δημιουργία ενός data center, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2027.
Η επένδυση της Data4 στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση και λειτουργία δύο κέντρων δεδομένων στην Παιανία, αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου ύψους 7 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Στόχος της εταιρείας είναι να εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών data centers στην ευρωπαϊκή αγορά. Εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή των δύο data centers, με συνολική ισχύ που θα φτάνει τα 90 MW, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τρίτου data center στο ίδιο οικόπεδο, αυξάνοντας τη συνολική επένδυση στα 450 εκατ. ευρώ.
Digital Realty
Η Digital Realty, μετά την εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix το 2020, έχει αναδειχθεί σε ηγέτη του χώρου των data centers στην Ελλάδα. Διαθέτει τέσσερα data centers στο Κορωπί, με τα Athens 1, Athens 2, και Athens 3 να λειτουργούν πλήρως, ενώ το Athens 4 βρίσκεται υπό κατασκευή. Παράλληλα, σχεδιάζει το Athens 5 και το Heraklion 1 στην Κρήτη. Οι επενδύσεις της στοχεύουν να αυξήσουν τη διαθέσιμη ισχύ από 2 MW σε 35 MW σε τρία χρόνια, με συνολικό οικονομικό αποτύπωμα 1,1 δισ. ευρώ στη δεκαετία.
Sparkle
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Sparkle διαθέτει 4 κέντρα δεδομένων με συνολική έκταση 14.000 τ.μ. και ισχύ 13,7 MW. Τα τρία βρίσκονται στην Αθήνα, συγκεκριμένα στη Μεταμόρφωση και στο Κορωπί, ενώ το τέταρτο εντοπίζεται στα Χανιά της Κρήτης. Πριν από περίπου τρία χρόνια ξεκίνησε η λειτουργία του Metamorfosis II, ακριβώς δίπλα στο Metamorfosis I. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο Data Center, το πρώτο “πράσινο” στην Ελλάδα στην κατηγορία του, καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 6.000 τ.μ., με μέγιστη χωρητικότητα 700 racks και μέγιστη συνολική ισχύ 7,7 MW.
Η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με αρκετούς αξιόλογους πελάτες, ωστόσο απομένει αρκετός χώρος προς ενοικίαση. Να σημειωθεί ότι προσελκύει όχι μόνο ελληνικές εταιρείες, αλλά και διεθνείς παίκτες, όπως κολοσσούς τεχνολογίας και ομίλους που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.
πηγή: capital.gr