Τη Δευτέρα θα τιμηθούν τα 47 θύματα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου

Μνημείο Ολοκαύτωμα Τη Δευτέρα θα τιμηθούν τα 47 θύματα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας στην πλατεία της 9ης Οκτωβρίου 1944, θα πραγματοποιηθεί η 79η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 47 θύματα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου (9.10.1944) την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την επιμνημόσυνη δέηση. Ακολουθεί, η ανάγνωση ενός σύντομου ιστορικού των δραματικών γεγονότων, η ενημέρωση για την εξέλιξη των προσπαθειών επίσημης αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης από το Υπ. Εσωτερικών, η εκφώνηση του ονομαστικού προσκλητηρίου των 47 νεκρών και των τραυματιών καθώς και η κεντρική ομιλία του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων, η ανάγνωση του Όρκου Μνήμης του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας, η τήρηση ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθεί καφές.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη δημόσια προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ (συντελεστές οι Νικόλαος Λάζαρης, Γεώργιος Ντούνης, Αθανάσιος Πουλάκης με την υποστήριξη εθελοντών αφηγητών, κινηματογραφιστή, του Πολεμικού Μουσείου, του Δήμου Κρωπίας κ.α. ) για την Μαρτυρική Πόλη θα γίνει το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, την Ημέρα της Εθνικής Επετείου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944

Ήταν Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, όταν ισχυρή γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός φτάνει τα ξημερώματα στην πόλη και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της. Οι Ναζιστικές δυνάμεις, δολοφονούν με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους ηλικίας, από 2 έως 80 ετών (πολλοί οι τραυματίες ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της ναζιστικής δύναμης).

Πυρπολήθηκαν, 401 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα (ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.