Την Τετάρτη η 80η επέτειος του ολοκαυτώματος του Κορωπίου

olokaftoma Koropi Την Τετάρτη η 80η επέτειος του ολοκαυτώματος του Κορωπίου

O Δήμος Κρωπίας διοργανώνει, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, την ετήσια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την 80η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου την περίοδο της Γερμανικής Ναζιστικής Κατοχής.

Στις 7 το πρωί θα τελεστεί, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και στις 10 το πρωί, η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Αμέσως μετά θα γίνει μετάβαση στην πλατεία της 9ης Οκτωβρίου 1944- κοντά στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο- όπου το πρόγραμμα προβλέπει στις 11 την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης. Θα ακολουθήσει, το προσκλητήριο των νεκρών, η κατάθεση στεφάνου, ομιλία Δημάρχου Κρωπίας και επίσημων προσκεκλημένων, ο «Όρκος Μνήμης του Δ.Σ. Κρωπίας» ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση θα τελειώσει με την Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Σύντομο ιστορικό για την καταστροφή / Ολοκαύτωμα του Κορωπίου

Κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τρεις ημέρες πριν την Απελευθέρωση της Αθήνας: Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, ισχυρή Γερμανική Στρατιωτική Ναζιστική δύναμη πυρός, εφαρμόζει αντίποινα, για την απώλεια 5 στρατιωτών της σε απογευματινό επεισόδιο της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου 1944 με εφεδρικό τμήμα μαχητών του Ε.Λ.Α.Σ..

Ακολουθεί μαζική έξοδος φυγής των κατοίκων τις βραδινές και μεταμεσονύχτιες ώρες σε διάφορες εκτός πόλης ασφαλείς περιοχές του Κορωπίου. Οι Γερμανικές Ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής εισέρχονται στην πόλη στις 5 τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 1944. Πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης.

Εκτελούν εντός και εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους, ηλικίας από 2 (βρέφος!) έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη. Πυρπολούν, οικίες, εμπορικά καταστήματα, δημοτικά – δημόσια κτίρια. Τρεις είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αρχεία του Δήμου και δεκάδες άλλοι ανεπίσημα, ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης.

Πυρπολήθηκαν, συνολικά 420 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα (ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία.

Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Με δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου (2011 και 2020) διεκδικεί την επίσημη αναγνώριση του ναζιστικού εγκλήματος από την Ελληνική Δημοκρατία και τα δικαιώματά του στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτεί, έστω και μετά από 80 χρόνια. Η κατάθεση του φακέλου –αίτησης προς το Υπ. Εσωτερικών με όλα τα τεκμήρια απόδειξης του εγκλήματος για την επίσημη αναγνώριση του Κορωπίου ως Μαρτυρική Πόλη έγινε τον Ιούλιο του 2020, σε εκτέλεση ομόφωνης απόφασης Δ.Σ Κρωπίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.