Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα μπει στο Χρηματιστήριο

aerodromio pyrgos Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα μπει στο Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, διαπίστωσε την κατ’ αρχήν συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 3371/2005 των μετοχών της εταιρίας «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.» (ISIN: GRS536003007), υπό την αίρεση επίτευξης επαρκούς διασποράς των μετοχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΧΑ.

Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο θα λάβει χώρα μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, είναι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό (η «Συνδυασμένη Προσφορά»).

Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του Αεροδρομίου θα μεταβιβασθεί στον υφιστάμενο μέτοχο, την εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του Αερολιμένα με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium.

Επιπλέον, 1% των μετοχών του Αεροδρομίου θα μεταβιβασθεί στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι μέτοχοι του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 5%.

Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που κατέχουν το 30% και το 25% των μετοχών αντίστοιχα. Η AviAlliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ, κατέχει σήμερα περίπου το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι αυτό (σ.σ. πώληση του 30% του Αεροδρομίου της Αθήνας) θα συμβεί τους πρώτους μήνες του 2024, έχουμε σημαντικές συμμετοχές και ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Βλέπω και νέες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το αεροδρόμιο επωφελείται από την αύξηση του τουρισμού. Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών εισοδημάτων. Όμως, όσα χτίζονται, πρέπει να είναι βιώσιμα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.