Ανακατατάξεις, μετακινήσεις και οριστικές απομακρύνσεις υπαλλήλων και διευθυντών μετά το σάλο που έχει προκληθεί για το κύκλωμα εκβιαστών, ανακοινώθηκαν στο σύνολο των Διευθύνσεων Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής.
Αλλάζουν σήμερα θέση 148 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, ενώ παύονται οριστικά από τα καθήκοντά τους τρεις διευθυντές που διοικούσαν αντίστοιχα επιτροπές ελέγχων σε Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Τομέα της Αττικής, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα:
• Αλλάζουν και οι 7 Διευθυντές των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου
Ειδικότερα:
Τρεις Διευθυντές παύονται από τα καθήκοντά τους (Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος Τομέας) και τέσσερις μετακινούνται σε άλλη περιοχή ευθύνης (Δυτικός Τομέας, Πειραιώς & Νήσων, Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική).
Επισημαίνεται ότι τόσο οι επικεφαλής, όσο και οι έχοντες θέσεις ευθύνης του Κεντρικού και του Βόρειου Τομέα, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες και συλλήψεις υπαλλήλων στην περιφερειακή ενότητα ευθύνης τους, όχι μόνο απομακρύνονται, αλλά μετακινούνται και εκτός των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.
Παράλληλα, απομακρύνεται από τη θέση του ο επικεφαλής και στον Νότιο Τομέα –μία περιφερειακή ενότητα με ειδικό βάρος λόγω της λειτουργίας πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, οι υπόλοιποι τέσσερις Διευθυντές (σε Δυτικό Τομέα, Πειραιά & Νήσους, Δυτική και Ανατολική Αττική) μετακινούνται σε διαφορετικό γεωγραφικό διαμέρισμα, παρά την αποδεδειγμένη επαγγελματική τους συνέπεια και το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος τους, στο πλαίσιο της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής ότι από τις αλλαγές δεν εξαιρείται κανείς.
• Αλλάζουν και οι 15 Τμηματάρχες των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου
Ειδικότερα:
Δέκα Τμηματάρχες μετακινούνται σε διαφορετική περιοχή ευθύνης και πέντε, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες για τον Κεντρικό και τον Νότιο Τομέα, παύονται από τα καθήκοντά τους.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής φεύγουν από τις θέσεις τους και όλοι οι Τμηματάρχες Γραμματειών.
• Αλλάζουν και οι 126 Επόπτες Υγείας – Με κλήρωση & rotation η τοποθέτησή τους
Ειδικότερα:
Το 100% των Εποπτών Υγείας, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του ελέγχου των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Αττική, μετακινούνται –χωρίς καμία εξαίρεση– όχι μόνο σε διαφορετική περιοχή ευθύνης, αλλά σε άλλες Διευθύνσεις και σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες.
Σημειώνεται ότι, κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής, για την τοποθέτηση των νέων 126 Εποπτών Υγείας διενεργήθηκε κλήρωση, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, του Εκτελεστικού Γραμματέα και της Ειδικής Γραμματέως της Περιφέρειας Αττικής. Η τοποθέτηση των Εποπτών Υγείας θα διαρκεί δύο χρόνια και θα ακολουθεί εκ νέου πλήρωση των θέσεων με τη διαδικασία του «rotation» –διαδικασία που διασφαλίζει αλλαγή τομέων, περιοχών ευθύνης και της σύνθεσης των ζευγαριών των ελεγκτών.
Επίσης, επισημαίνεται ότι:
1) Τρεις επόπτες με διεθνή διαπίστευση SIPSAN, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον υγειονομικό έλεγχο των κρουαζιερόπλοιων, παραμένουν στο Υγειονομείο Πειραιά.
2) Τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη παραμένουν στις περιφερειακές ενότητες Πειραιώς & Νήσων, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής. Διευκρινίζεται ότι τα στελέχη αυτά θα ασχολούνται, αποκλειστικά με προγράμματα και δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, φυσικές καταστροφές, ανθυγιεινές εστίες, ελέγχους νερού σε πηγές, γεωτρήσεις κλπ. και δεν θα εμπλέκονται με ελέγχους καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, δεδομένου του ειδικού βάρους και των Μητροπολιτικών χαρακτηριστικών των λιμανιών της Αττικής συστήνεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, Ειδική Ομάδα Εργασίας Διαχείρισης Λιμένων.
Επικεφαλής ορίζεται ο Χαράλαμπος Βασιλείου, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την υγειονομική ευθύνη του ΟΛΠ, ενώ πλέον θα ασκεί καθήκοντα και Αν. Διευθυντή στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου του Νότιου Τομέα.
Η Ειδική Ομάδας Εργασίας Διαχείρισης Λιμένων θα είναι υπεύθυνη για όλα τα υγειονομικά ζητήματα πλωτών μέσων (κρουαζιερόπλοια, σκάφη κλπ.), την επεξεργασία όλων των πρόσφορων στοιχείων και την υποβολή προτάσεων τόσο για την καλύτερη λειτουργία των λιμένων εν γένει, όσο και για την ασφάλεια ταξιδιωτών και επισκεπτών.