Χριστούγεννα με δύο μοναδικά θεατρικά

θεατρικα Χριστούγεννα Χριστούγεννα με δύο μοναδικά θεατρικά

Ο εορταστικός μήνας στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ξεκινά με δύο μοναδικές θεατρικές παραστάσεις. Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης, έρχεται η Θεατρική παράσταση «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 20:00, η θεατρική παράσταση: «Όπου Γης και Patris» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία» Βούλας.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023:

            Θεατρική παράσταση «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι»

            Δημοτικό Θέατρο Βάρης, ώρα 20:00

Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν «Νεοέλληνα» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση…

Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας.. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας.. η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη… Όλα αυτά προ κρίσης…

Χειρότερο εφιάλτη δεν θα μπορούσε να ζήσει ο ήρωας μας. Θύμα της οικονομικής κρίσης ζει, πλέον, σε ένα υπόγειο στον Αγ. Παντελεήμονα χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος «status» του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια του. «Το όνειρο ενός γελοίου». Διαβάζοντας το συνειδητοποίει πόσο μάταιη και αδιέξοδη ήταν η ζωή του και πόσο «γελοίος», μπορεί να θεωρείται όποιος στηρίζει την ευτυχία του στα υλικά αγαθά και τις εφήμερες απολαύσεις. Ακόμα, την οδύνη που μπορεί να νιώσει κάποιος, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη «γελοιότητα» που κάποτε όριζε ως «ευτυχία». Ένας τέτοιος άνθρωπος καλείται είτε να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, είτε να παραιτηθεί από αυτή. Ακόμα και να της δώσει οριστικό τέρμα…

Ένα ερώτημα τον βασανίζει όσο τον παρακολουθούμε επί σκηνής και συμπάσχουμε με το δράμα του. «Να ζει κανείς ή να μη ζει;». Την απάντηση τελικά τη βρίσκει μόνος του με τη βοήθεια του πολύτιμου φίλου του Ντοστογιέφσκι. Τελικά οι μετανάστες δεν φαντάζουν τόσο αποκρουστικοί,  οι πλατείες αποκτούν χρώμα και η ζωή νόημα, αφού η ανιδιοτελής αγάπη λειτουργεί ως αντίδοτο για όλες τις απώλειες.

Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ίσως μετά το τέλος της παράστασης ο γείτονας σας φανεί λιγότερο ενοχλητικός, η φασαρία της γειτονιάς περισσότερο υποφερτή, τα προβλήματα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα, τα εμπόδια όχι και τόσο ανυπέρβλητα. Έστω και για λίγο…

Συντελεστές:

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Σκηνικά – κοστούμια: Αλφιερη Εμμανουέλα

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Γάκης

Φωτισμοί: Κώστας Γάκης

Γραφιστικά: Αριστέα Γεωργιοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κρόμπας

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023:

            Θεατρική παράσταση: «Όπου Γης και Patris»

            Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία» Βούλας, ώρα: 20:00

Η παράσταση «Όπου Γης και Patris» είναι βασισμένη σε κείμενα του πολυγραφότατου Έλληνο – Αυστραλού συγγραφέα Κωνσταντίνου Καλυμνιού. Το έργο είναι σπονδυλωτό. Αποτελείται από τέσσερις ιστορίες που κινούνται στον ίδιο άξονα, τη σχέση του Έλληνα μετανάστη με την Μάνα Ελλάδα, καθώς και τη βαθιά ανάγκη του να «ριζώσει» στη νέα του πατρίδα. Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Τζελέπη και οι ηθοποιοί της παράστασης είναι: Σταμάτης Τζελέπης, Έλενα Τσεφαλά, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Έφη Κιούκη και ο Θωμάς Αθανασίου.

 Η παράσταση «Όπου Γης και “Patris”» είναι βασισμένη σε κείμενα του πολυγραφότατου Ελληνο-Αυστραλού συγγραφέα Κωνσταντίνου Καλυμνιού. Το έργο είναι σπονδυλωτό -αποτελείται από τέσσερις ιστορίες που κινούνται στον ίδιο άξονα – την σχέση του Έλληνα μετανάστη με την Μάνα Ελλάδα, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μακριά από την πατρίδα, καθώς και την βαθιά ανάγκη του να «ριζώσει» στη νέα του πατρίδα. Οι ιστορίες φέρουν τους τίτλους:

– “Ελλάς, μάνα του καημού”,  

– “Άκρα του Τάφου”,

– “Προ των Εισοδίων”,  

– “Όπου Γης και Πατρίς”.

Οι ιστορίες αυτές αγγίζουν τις ψυχές των απανταχού ξεριζωμένων Ελλήνων, τον πόνο της «απώλειας» μακριά από τον γενέθλιο τόπο, τον ξεριζωμό, τα διλήμματα, τις συγκρούσεις, τις αγωνίες, τις χαρές, τον αθεράπευτο «νόστο» για την πατρίδα αλλά και την ανάγκη να ριζώσουν. Όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ και συγκίνηση.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 90’ λεπτά χωρίς διάλλειμα, εμπλουτισμένη με τραγούδια και μουσική.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Τζελέπης

Δραματουργική επεξεργασία κειμένων: Έλενα Τσεφαλά

Μουσική επιμέλεια: Έλενα Τσεφαλά

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι: Σταμάτης Τζελέπης, Έλενα Τσεφαλά, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Έφη Κιούκη και ο Θωμάς Αθανασίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.