Στην έννοια δημοτικά τέλη εντάσσονται μια σειρά φόρων, κυρίως ανταποδοτικού χαρακτήρα, η επιβολή των οποίων, είτε είναι υποχρεωτική εκ του νόμου (π.χ. τέλη καθαριότητας και φωτισμού), είτε προβλέπεται (π.χ. ειδικά δυνητικά τέλη) προκειμένου οι δήμοι να αντιμετωπίσουν δαπάνες για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή τους.
Τα τέλη καθορίζονται με βάση το εμβαδόν των στεγασμένων ή μη επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται και χρησιμοποιούνται. Το εμβαδόν κάθε ακινήτου πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή του ενοποιημένου τέλους (καθαριότητας και φωτισμού).
Σε κάθε Δήμο, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει το ύψος των δημοτικών τελών, για κάθε κατηγορία ακινήτου. Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν υπάρχει μια σταθερή τιμή για όλους τους Δήμους, αλλά παρατηρούνται και μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στα Μεσόγεια είναι ο Δήμος Κορωπίου με 0,87 ευρώ το οικιακό τιμολόγιο σε κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου, ενώ στον αντίποδα, ο Δήμος με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη είναι ο Δήμος Μαρκοπούλου που αγγίζει τα 2 ευρώ … μάλιστα έχει τη διπλάσια τιμή από το Δήμο Κηφισιάς!
Εδώ στο Μαρκόπουλο το έχει τερματίσει ο δήμαρχος. Κλεισμένος στο γραφείο του, δεν έχει επαφή με την πόλη.