Δοκιμαστική πτήση εμπορικού υδροπλάνου στο Λαύριο

ydroplano 24 Δοκιμαστική πτήση εμπορικού υδροπλάνου στο Λαύριο

Μετά από 10 χρόνια αναμονής, φαίνεται πως είμαστε πιο κοντά στην έναρξη των εμπορικών πτήσεων με υδροπλάνα. Δοκιμαστική πτήση της Hellenic Seaplanes πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Λαύριο, που είναι ένα από τα 16 αδειοδοτημένα υδάτινα πεδία της χώρας.

Το αμφίβιο αεροσκάφος της εταιρείας με βάση το αεροδρόμιο Μεγάρων και προορισμό το αδειοδοτημένο υδάτινο πεδίο Λαυρίου, πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις ενόψει της εκκίνησης των επίσημων ταξιδιών την Άνοιξη, σε Κέρκυρα, Παξούς, Αντίπαξους και Διαπόντια νησιά.

Το υδροπλάνο Cessna Caravan C-208, χωρητικότητας οχτώ επιβατών, με κυβερνήτη και συγκυβερνήτη Ιταλούς πιλότους στο τιμόνι, πραγματοποίησε δρομολόγιο με διάρκεια περίπου 18 λεπτά και αφού έφτασε στο λιμάνι Λαυρίου ακολούθησε περιηγητική πτήση πάνω από την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το ναό του Ποσειδώνα.

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουμε τις πρώτες πτήσεις υδροπλάνων της εταιρείας, ενός πρότζεκτ με αναπτυξιακή προοπτική και πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη του πτητικού πλάνου της Hellenic Seaplanes είναι η εξασφάλιση του πιστοποιητικού AOC από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, που θα δώσει στην εταιρεία το εμπορικό δικαίωμα να βάλει σε εφαρμογή το χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση των πτήσεων, με πρώτο στόχο την Άνοιξη του 2024.  

Το Λαύριο είναι το πρώτο από τα συνολικά 16 υδάτινα πεδία που έχουν πλήρως αδειοδοτηθεί, ενώ πλήρως αδειοδοτημένα είναι και τα υδατοδρόμια της Πάτρας, των Παξών και της Κέρκυρας με το δίκτυο του Ιουνίου να αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον ώριμη αγορά για να ξεκινήσουν πτήσεις υδροπλάνων. Προς αδειοδότηση βρίσκονται ακόμη 15 υδατοδρόμια.

Περισσότερα από 100 υδατοδρόμια σε ολόκληρη την επικράτεια αναμένεται να λειτουργούν στην πλήρη ανάπτυξη του πρότζεκτ των υδροπλάνων, τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους λιμάνια, αεροδρόμια και λίμνες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.