Εγκαίνια του γυναικείου Ησυχαστηρίου της Μαίρης Αλεξοπούλου

Μαίρη Αλεξοπούλου Εγκαίνια του γυναικείου Ησυχαστηρίου της Μαίρης Αλεξοπούλου

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα τελεστούν τα εγκαίνια του γυναικείου Ιερού Ησυχαστηρίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου, το οποίο ανέγειρε με επιμέλεια η μακαριστή Γερόντισσα Θεονύμφη (κατά κόσμον Μαίρη Αλεξοπούλου).

Το Σάββατο 11/11 και ώρα 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και θα τελεστεί ὁ Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των εγκαινίων.

Το πρωί της Κυριακής θα τελεστούν ο Όρθρος, η Ακολουθία των εγκαινίων, η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τέλος Κτιτορικό Μνημόσυνο της Γερόντισσας Θεονύμφης.

Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο, αναλύοντας τόσο τα τελούμενα όσο και τη σημασία των εγκαινίων του Ναού.

Κοιμήσεως Θεοτόκου 10, Κορωπί Λαμπρικά 

Η Γερόντισσα Θεονύμφη

Γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1940 και από μικρή ηλικία επέδειξε ιδιαίτερη κλίση στις τέχνες και ιδιαίτερα στη μουσική. Κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ήταν από τις πλέον ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες στις μεγαλύτερες αθηναϊκές πίστες, («Δειλινά», «Αστέρια», «Παλιά Αθήνα», «Κάστρο», «Βράχος» κ.ά.), ενώ είχε την τύχη να ερμηνεύσει τραγούδια δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιάννη Βογιατζή, την Μπέσσυ Αργυράκη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, αλλά και τον Γιώργο Κατσαρό, και πολλούς άλλους ακόμα καλλιτέχνες της εποχής εκείνης.

Το 1984, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της 18χρονης κόρης της σε τροχαίο, εγκατέλειψε την κοσμική ζωή και αποφάσισε να γίνει μοναχή, μετατρέποντας το σπίτι της στην περιοχή των Λαμπρικών Κορωπίου σε χώρο ασκήσεως και προσευχής. Το 1997, έκτισε τον Ιερό Ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το 2021 οι σχέσεις της Θεονύμφης με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας δεν ήταν και στα καλύτερα τους καθώς της ζήτησε να απομακρυνθούν άμεσα από το Ησυχαστήριο οι τέσσερις μοναχές προερχόμενες από τη Γερμανία, οι οποίες μόναζαν εκεί από άλλη αδελφότητα. Μάλιστα η Θεονύμφη μαζί με τις τέσσερις μοναχές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθούν τα πρωτόκολλα και τα έγγραφα του Μητροπολίτη. Όμως, όλοι οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από το ΣτΕ.

Το 2022 ο Μητροπολίτης μερίμνησε για την εγκατάσταση νέων μοναχών, οι οποίες ανέλαβαν την φροντίδα της Μονής, κυρίως όμως της ιδίας της Γερόντισσας, η οποία είχε καταπέσει ψυχοσωματικά. Από το περασμένο Πάσχα και μετά η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σοβαρά και για το λόγο αυτό νοσηλεύτηκε στα νοσοκομεία “Σωτηρία” και “Ελπίς”, όπου και εκοιμήθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Μαΐου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.