Εκδήλωση μνήμης για τους 4.074 που πνίγηκαν στο ναυάγιο του ORIA

ORIA 1 Εκδήλωση μνήμης για τους 4.074 που πνίγηκαν στο ναυάγιο του ORIA

Εκδήλωση μνήμης για τα 4.074 άτομα – στην πλειονότητά τους Ιταλοί αιχμάλωτοι στρατιώτες – που έχασαν τη ζωή τους το 1944 στο ναυάγιο του επιταγμένου από τους Γερμανούς νορβηγικό πλοίο “ORIA”, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 80 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στις 11:00 π.μ., στο σημείο όπου έχει στηθεί μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου (60ο χλμ της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στα όρια της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας).

Την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος Κοντίδης. Μετά το πέρας του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί.

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας.

Λίγα λόγια για το ναυάγιο του ORIA

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά, που όμως παραμένει ευρέως άγνωστη.

 Συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατέχουν πλέον τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά έχει παραδοθεί και βρίσκεται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, οι Ιταλοί στρατιώτες από τη φρουρά της Λέρου και της Ρόδου, στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του πλοίου που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές, προκειμένου να τους μεταφέρουν στον Πειραιά.

Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, σε απόσταση 25 μιλίων ΝΑ του λιμανιού του Πειραιά. Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες Ιταλούς που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

Συνολικά, περίπου 4.074 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (4.025 Ιταλοί, 44 Γερμανοί και 5 μέλη του πληρώματος). Κάποια πλοία, φτάνοντας την επόμενη μέρα στο σημείο του ναυαγίου, διέσωσαν μόλις 28 άτομα (21 Ιταλούς, 6 Γερμανούς και έναν Έλληνα μηχανικό του πλοίου).

Το ατμόπλοιο «Ορια», μεταφορικής ικανότητας 2.127 τόνων, κατασκευασμένο το 1920 στα ναυπηγεία του Σάντερλαντ της Αγγλίας, χρησιμοποιήθηκε από το φθινόπωρο του 1943, όπως και άλλα πλοία, από τους Γερμανούς για τη μεταφορά Ιταλών αιχμαλώτων.

Η βύθισή του αποτελεί την 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στα παγκόσμια χρονικά και την χειρότερη απώλεια ζωών από βύθιση ενός μόνο πλοίου στη Μεσόγειο.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω video το ναυάγιο του ORIA στο βυθό του Σαρωνικού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.