Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου η εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ναυάγιο του ORIA, στην Παλαιά Φώκαια. Στο χώρο του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στους 4.074 – στην πλειονότητά τους Ιταλοί αιχμάλωτοι στρατιώτες – που έχασαν τη ζωή τους το 1944 στο ναυάγιο του επιταγμένου από τους Γερμανούς νορβηγικό πλοίο “ORIA”, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής, απευθύνοντας μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.
Η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας, το Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» και το Σύνδεσμο Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατο π. Θεόδωρο Κοντίδη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Δημάρχου Σαρωνικού, Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος αφού έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν του ναυαγίου αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που έζησαν οι επιβαίνοντες στο Όρια, διαβάζοντας τη μαρτυρία ενός Ιταλού επιζώντα, του λοχία πυροβολικού Giuseppe Guarisco. «Όσοι γνωρίζουμε την ιστορία του ναυαγίου πάντα συγκλονιζόμαστε όταν ακούμε ότι μεταξύ των αντικειμένων που ανασύρθηκαν ήταν μια καραβάνα που είχε χαραγμένα επάνω τα αρχικά ενός Ιταλού στρατιώτη από το Βαγιάνο της Ιταλίας καθώς και τη φράση “Μαμά θα έρθω να σε βρω γιατί σε αγαπάω”, τόνισε ο Δ. Παπαχρήστου. «Ως πολίτες και ως δημοτική ομάδα κρατάμε το μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έστειλαν οι συντοπίτες μας σώζοντας όσους ναυαγούς μπόρεσαν, προσπαθώντας με όλες μας τις δυνάμεις να δημιουργήσουμε έναν δήμο σύγχρονο και ανθρώπινο. Έναν δήμο συμπεριληπτικό, στον οποίο ο σεβασμός στον άνθρωπο αποτελεί τον βασικό πυλώνα διοίκησης», συνέχισε, για να καταλήξει στη συνέχεια: «Σήμερα, που οι πολεμικές συρράξεις αποτελούν και πάλι τη βάρβαρη και αιματηρή πραγματικότητα, η ιστορία του Όρια είναι για εμάς η ελπίδα ότι όσα ενώνουν τους λαούς είναι πάντα περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Η ελπίδα, ότι ίσως τελικά αυτοί που κρατούν τις ζωές των παιδιών στα χέρια τους θα σεβαστούν τη Ζωή, παραμερίζοντας μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα και δείχνοντας σεβασμό και αλληλεγγύη στον Άνθρωπο, όπως ακριβώς έκαναν και οι συντοπίτες μας, πριν 80 χρόνια».
Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Πρέσβης της Ιταλίας Paolo Cuculi, ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Διονύσιος Πρεβεζάνος εκ μέρους του Υφυπουργού Ναυτιλίας Ιωάννη Παππά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» Κερατέας Διονύσιος Κλάδης, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Michele Ghirardelli, η Alessia Cecconi και ο δύτης που ανακάλυψε και ταυτοποίησε το ναυάγιο το 2001, Αριστοτέλης Ζερβούδης.
Στεφάνια κατέθεσαν, εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η Υπασπιστής της Λοχαγός Διαβιβάσεων Ευαγγελία Θεοδοσίου, εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Αντιπλοίαρχος Λ. Σ. Διονύσιος Πρεβεζάνος εκ μέρους του Υφυπουργού Ναυτιλίας Ιωάννη Παππά, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Πρέσβης της Ιταλίας Paolo Cuculi, ο Διοικητής Frederick Atienza για την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμυντικός Ακόλουθος της Ουγγαρίας Συνταγματάρχης Lazlo Urban, για τον σύνδεσμο Επιστημόνων Ιταλίας ο Πρόεδρος Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η Πρόεδρος της Δ.Ε. Π. Φώκαιας Στυλιανή Μπέκα, για την Ιταλική Σχολή Αθηνών ο υποδιευθυντής Davide Silvestri, για τον σύλλογο “Dante Alighieri” στην Αθήνα η Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Maria Angela Patrizia Ielo, για την Εθνική Ένωση Ναυτικών Ιταλίας ο Leonardo Curatolo. Επίσης, στεφάνι παραδόθηκε εκ μέρους της Γαλλικής Πρεσβείας ενώ εκ μέρους της Γερμανικής στεφάνι κατατέθηκε από τον F. Rohder.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση ότι στη μόνιμη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου εντάχθηκαν πρόσφατα σπάνια ευρήματα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ΌΡΙΑ, αλλά και τη σιωπηρή υπόσχεση που έδωσαν οι παριστάμενοι ότι όσοι κρατούν τα μηνύματα συμφιλίωσης της τραγωδίας, θα ανταμώσουν ξανά σε ένα χρόνο, στο ίδιο μέρος.