Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου – παρελάσεις, ωράριο

1 παρέλαση Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου – παρελάσεις, ωράριο

Με λαμπρότητα θα εορταστεί στις πόλεις των Μεσογείων η 83η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Θα διεξαχθεί η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και συλλόγων, ενώ λίγο νωρίτερα, στους Ιερούς Ναούς θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, η επίσημη Δοξολογία, η επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των πεσόντων.

Στο Κορωπί, οι εκδηλώσεις αρχίζουν με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου και την επίσημη δοξολογία να ακολουθεί στις 10:30. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει, o διευθυντής  του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου κ. Δημήτριος Γκούνας.

Στις 10:45 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού θα τελεστεί τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων Κορωπίου και του ελληνικού έθνους. Στη συνέχεια θα γίνει η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η προσευχή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Θα ακολουθήσει στις 11:15 η καθιερωμένη παρέλαση, με επικεφαλής τη δημοτική Φιλαρμονική και το Λύκειο Ελληνίδων, μελών εθνικοτοπικών συλλόγων Κρητών, Ηπειρωτών, Θρακιωτών, των μαθητών, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σωμάτων προσκόπων και ελληνικού οδηγισμού Κορωπίου καθώς και  αθλητικών συλλόγων.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τους πολίτες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στον πεζόδρομο του Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη».

Φέτος για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ, εντάσσεται και η ανάδειξη του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί σε πρώτη δημόσια προβολή, στις 19:00, ανήμερα της επετείου (Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023), στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ με τίτλο :«Στα Χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, Κορωπί Μαρτυρική Πόλη, 9.10.1944».

.

Στο Μαρκόπουλο ο εορτασμός αρχίζει με την πανηγυρική Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου, στις 10.00 π.μ. Θα ακολουθήσει τελετή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και μετά η παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων του Δήμου Μαρκοπούλου, κατά μήκος της λεωφόρου Σουνίου, με εκκίνηση τη συμβολή στο φανάρι της Λ. Σουνίου, με την οδό Γ. Μεθενίτη.

Μετά το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσει απονομή τιμητικών επαίνων, στο δημοτικό κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «ΑΡΤΕΜΙΣ», σε όλες και όλους τους μαθητές του Δήμου Μαρκόπουλου, που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στους αθλητές που κατέκτησαν – σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο – χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο σε πανελλήνια, βαλκανική, ευρωπαϊκή ή παγκόσμια διοργάνωση.

Απόδοση τιμής στη μνήμη του Δασκάλου, Αναπήρου Πολέμου, Χρήστου Ε. Δημητρίου (1923 – 1989) για την πολύχρονη, καθοριστική συμβολή του στην εκπαίδευση πολλών γενεών και την ηρωική προσφορά του στην πατρίδα.

.

Στην Κερατέα, στις 08:30 Θούρια και εμβατήρια από τη δημοτική Φιλαρμονική. 09:45 επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου.

10:30 παράταξη των μαθητών των σχολείων στο Μνημείο Πεσόντων, έπαρση της Σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους πεσόντες υπέρ της Πατρίδας και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

10:45 παρέλαση των μαθητών των σχολείων, των Λαογραφικών Συλλόγων Κερατέας «ΑΠΟΛΛΩΝ», «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» και «ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ», του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Στο Λαύριο, 07:30 χαιρετισμός της Ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες Ιερών Ναών. 10:15 παράταξη στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής των τμημάτων που θα παρελάσουν. 10:30 επίσημη Δοξολογία στο Ναό Αγίας Παρασκευής.

11:00 αναχώρηση από τον Ιερό Ναό και μετάβαση στην πλατεία Ηρώων. Παράταξη των μαθητών των Σχολείων, έπαρση της Σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της Πατρίδας, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό.

11:30 παρέλαση των νηπίων του δημοτικού παιδικού σταθμού, των μαθητών των Σχολείων, των πολιτιστικών Συλλόγων, του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λαυρίου και της δημοτικής Φιλαρμονικής.

.

Στην Βάρη θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις και η παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 10:00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στη Δ.Ε. Βάρης. 10:30 συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου έναντι Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στη Δ.Ε. Βάρης, επιμνημόσυνη Δέηση, εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

11:00 έναρξη παρέλασης στη Λεωφόρο Αναγυρούντος

Ο Δήμος παρακαλεί τους φορείς και συλλόγους, αντί κατάθεσης στεφάνων, να δωρίσουν το αντίστοιχο ποσό στο Παιδικό Χωριό SOS ή στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Αττικής (πρώην ΠΙΚΠΑ), που έχουν πραγματικά ανάγκη τη στήριξή μας. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ να απευθύνεστε στο Τμήμα Παιδείας στον κ.  Παντελή Βασιλακόπουλο στo τηλέφωνo και 213-2019911.

.

Στα Σπάτα και ώρα 10.30 θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό “Κοιμήσεως Θεοτόκου”. Στη συνέχεια εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μπακάλη, Δ/ντρια Γενικού Λυκείου Σπάτων.

Ώρα 10.50 – Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων – κατάθεση στεφάνων – τήρηση σιγής ενός λεπτού – ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 11.10: παρέλαση μαθητών των σχολείων και των συλλόγων στην κεντρική Λεωφόρο.

Στην Αρτέμιδα και ώρα 10:00 θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας.

Ώρα 10:20 – επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων – εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από την διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος κ. Τσακνάκη Κωνσταντίνα – κατάθεση στεφάνων – τήρηση σιγής ενός λεπτού – ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 10:50 παρέλαση μαθητών των σχολείων και των συλλόγων στην κεντρική Λεωφόρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.