Επιμορφωτικό σεμινάριο στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής

UNESCO Laureotikis 1 Επιμορφωτικό σεμινάριο στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής

Πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο, που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Αττικής, με θέμα «ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ», στις  30-31 Μαρτίου 2024 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Μηχανουργείο). Το σεμινάριο οργάνωσαν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής  και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)   Λαυρίου.

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας χαιρέτησαν o Δήμαρχος Λαυρεωτικής και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Unesco Καθηγητής Ν. Ζούρος και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Βίκυ Καβαλλάρη.

Τις εργασίες του σεμιναρίου άνοιξε ο Καθηγητής Ν. Ζούρος ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Παγκόσμιου Δικτύoυ Γεωπάρκων UNESCO, στην συμβολή των Γεωπάρκων στην Βιώσιμη  ανάπτυξη των περιοχών αλλά και στους 17 στόχους της agenda 30.

Aκολούθησαν οι εισηγήσεις των Καθηγητών ΕΚΠΑ Κωνσταντίνου Σούκη και Παναγιώτη Βουδούρη που παρουσίασαν την γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Γεωπάρκου και τα ορυκτά της Λαυρεωτικής. Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Γεωπάρκου Ευγενία Μωραΐτη παρουσίασε το θέμα «Οι γεώτοποι του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής ως εργαλεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς». Η Δήμητρα Κάη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων παρουσίασε την εισήγηση με θέμα Προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Γεωπάρκου. Ακολούθησε η Καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Μαρία Μενεγάκη με την εισήγηση «Η μεταλλευτική μεταλλουργική τεχνολογία του αρχαίου Λαυρίου». Η  Ειρήνη Bαλλιανάτου Βιολόγος – Υπεύθυνη ΑΜΚΕ “Hippocrates for Life παρουσίασε την  Βιοποικιλότητα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής. Ο Δρ. Χρήστος Αναγνώστου τ. Ερευνητής ΕΛΚΕΘΕ αναφέρθηκε στο Θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα του Γεωπάρκου.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις που αφορούσαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με εισηγητές τον Μίλτο Γλέτσο Συντονιστή Δράσεων Φύσης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης που παρουσίασε το θέμα «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: 30 χρόνια ενεργή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Το θέμα Εκπαίδευση και Γεωπάρκα παρουσίασε η Γεωλόγος Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γενική Γραμματέας Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο μουσείο Σιγρίου Λέσβου και συντονίστρια της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Φόρουμ των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και Κύπρου. Η Βασιλική Μπαρσάκη Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος Επιστημονικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής – μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Φόρουμ των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και Κύπρου παρουσίασε τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής. Ακολούθησε η Βαρβάρα Πετρίδου Μηχανολόγος, Γεωλόγος, M.Sc. Ωκεανογραφίας, Διευθύντρια 1ου Ε.Κ. Αγίας Παρασκευής και πρώην υπεύθυνη Π.Ε. Β΄ Αθήνας που παρουσίασε το θέμα «Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας». Η Σοφία Ρωκ Μελλά Υπεύθυνη Βιομηχανικού Βιοτεχνικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Λαυρίου (ΒΒΕΜ) αναφέρθηκε στη Μουσειακή εκπαίδευση με αφορμή το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής και τις εργασίες της πρώτης ημέρας έκλεισε η Φιλιώ Πέππα Εκπαιδευτικός, μέλος Π.Ο. ΚΕΠΕΑ Λαυρίου που παρουσίασε τα  εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΕΠΕΑ Λαύριου στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής.

Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πεδίο στα παρακάτω:

Το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Αποστόλου Παύλου: Γνωριμία με την τεχνική «φρέσκο» – επίδειξη παραγωγής χρωμάτων από ορυκτές πρώτες ύλες, για χρήση στην αγιογραφία.

Την Πλάκα Λαυρεωτικής: Γνωριμία με τη μεταλλευτική κληρονομιά του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής (σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα της σύγχρονης Λαυρεωτικής) και με τις γεωλογικές διεργασίες που δημιούργησαν τα παγκοσμίου φήμης κοιτάσματα μεικτών σουλφιδίων (Pb-Zn-Ag).

Το Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας: Γνωριμία με τα παγκοσμίου φήμης ορυκτά του Γεωπάρκου και με την μακρά μεταλλευτική ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου.

Το Χάος: Επίσκεψη στον γεώτοπο Χάος, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και το Γεωπάρκο.

Την Κοιλάδα Σούριζας: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Σούριζας, ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα του αρχαίου Λαυρίου και της Ευρώπης. Γνωριμία με την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργία. Παρουσίαση εκπαιδευτικής δραστηριότητας από το ΚΕΠΕΑ.

🇬🇧 The educational Seminar, addressed to teachers of Attica, with the theme “GEO-ENVIRONMENT & ENVIRONMENTAL EDUCATION THE EDUCATIONAL PROGRAMS IN THE UNESCO GLOBAL GEOPARK OF LAVREOTIKI” was held with success and great participation and took place on March 30-31, 2024 at the Technological Cultural Park of Lavrio (Michanourgeio). The Seminar was organized by the UNESCO World Geopark of Lavreotiki and the Education Center for the Environment and Sustainability (KEPEA) of Lavrio.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.