Εξελίξεις για τους συντελεστές ΦΠΑ στα προϊόντα

ΦΠΑ Εξελίξεις για τους συντελεστές ΦΠΑ στα προϊόντα

Το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα αναφέρει πως μονιμοποιείται και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ 13%:

Στις μεταφορές: Αυτό αφορά όλα τα εισιτήρια που σχετίζονται με τα δρομολόγια των τρένων, των λεωφορείων, των πλοίων, των αεροπορικών εταιρειών.

Στον τουρισμό:

α. Επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή.

β. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Στον πολιτισμό και στον αθλητισμό: Αυτό θα αφορά τα εισιτήρια για τις συναυλίες, για θέατρα, κινηματογράφο και αθλητικά κέντρα.

Και αναμένεται να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για επιπλέον 6 μήνες  δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024 στον καφέ και στα ροφήματα που σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης αλλά και για τα κόμιστρα στα ταξί.

Πού επανέρχεται ο ΦΠΑ στο 24%

Ωστόσο ο ΦΠΑ αναμένεται να επανέλθει στο 24% από το 13% που είναι σήμερα για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως είναι το αεριούχο νερό και τα αναψυκτικά. Δηλαδή το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα εστιατόρια και τα καφέ αλλά όχι για τα σούπερ μάρκετ.

Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν και άλλα προϊόντα και που θα φανεί εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ όπως είναι το εμφιαλωμένο νερό, η μπύρα χωρίς αλκοόλ και το τσάι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.