Λεοντόψαρο: ένα επικίνδυνο αλλά πολύ εντυπωσιακό ψάρι

λεοντόψαρο Λεοντόψαρο: ένα επικίνδυνο αλλά πολύ εντυπωσιακό ψάρι

Το ξενικό λεοντόψαρο Pterois miles (devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015, έκτοτε το συναντάμε σε όλα τα Δωδεκάνησα αλλά και στην Κρήτη.

Είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.

Εξαιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων αγκαθιών που φέρει, θέλει μεγάλη προσοχή …  ωστόσο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπίνα», που ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις αγκάθια.

Το λεοντόψαρο είναι πολύ εντυπωσιακό αλλά νωχελικό και τρέφεται με μικρότερα ψάρια. Κατά τη σύλληψή του θέλει προσοχή και θα πρέπει να κοπούν τα αγκάθια του που περιέχουν το δηλητήριο. Πλέον έχει αρχίσει να κατακτά τις νησιωτικές κουζίνες, καθώς το κρέας του είναι πολύ νόστιμο.

.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.