Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος ο Λιάπης – τι είχε συμβεί

Λιαπης Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος ο Λιάπης – τι είχε συμβεί

Ορκίστηκε χθες το πρωί από τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Αθανάσιος Λιάπης, καθώς μία διαδικαστική λεπτομέρεια και μια τυπική παράλειψή του δεν του επέτρεψαν να ορκιστεί επισήμως την 17η Δεκεμβρίου 2023, ενώ αρχικά είχε ορκιστεί η κα Κωνσταντίνα Ντούνη ως πρώτη επιλαχούσας.

Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από νομοθετική ρύθμιση άρσης ορισμένων τυπικών διατάξεων μη εκλογιμότητας και συγκεκριμένα μετά από πολλά ερωτήματα σε Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων όλης της χώρας προς την ΚΕΔΕ η οποία και αιτήθηκε νομοθετική ρύθμιση. 

Ο  κ. Κιούσης ευχήθηκε καλή θητεία, σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας για το καλό της πόλης, χωρίς «τοξικότητες» και ο κ. Λιάπης αντευχήθηκε ομοίως.

Πλέον η σύνθεση των εκλεγμένων μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας  2024-2028 εξακολουθεί να είναι σύμφωνη με την 483/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και με βάση τη σειρά εκλογής των συνδυασμών και των τακτικών μελών τους.

Τι είχε συμβεί

Μετά τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών από το Πρωτοδικείο, οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου διαπίστωσαν ότι ο κ. Λιάπης είχε μία παλαιότερη οφειλή στο Δήμο. Μία οφειλή που ξεπέρασε για λίγο το όριο των 300 ευρώ που θέτει ο νόμος ως κώλυμα εκλογιμότητας.

Όμως δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για να τακτοποιήσει την ξεχασμένη του οφειλή, παρά μόνο όταν ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε ήδη υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις για την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν ανά την Ελλάδα πάρα πολλοί νέοι αιρετοί, με αποτέλεσμα να ζητηθεί κυβερνητική παρέμβαση. Η κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα που έγκειται στην αποκλειστική προθεσμία των 10 ημερών μετά την ανακήρυξη που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους με χρέη άνω των 300 ευρώ να τα τακτοποιήσουν και έδρασε πυροσβεστικά.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου “Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη” από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τροποποιήθηκε η προθεσμία εξόφλησης των όποιων οφειλών για τους εκλεγμένους συμβούλους σε διάστημα “έως την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών”, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Tο σχόλιο θα δημοσιευθεί μόλις εγκριθεί από τον διαχειριστή. Διαβάστε τους όρους χρήσης. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email.