Η έλευση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα δημιούργησε ένα εντυπωσιακό όσο και επικίνδυνο για την υγεία απόκοσμο σκηνικό με πορτοκαλί ουρανό, που θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Αφρικανική σκόνη ονομάζεται αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, και είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό.
Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία.
Η Κρήτη λόγω της εγγύτητας της στην Αφρική δέχεται τις μεγαλύτερα ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Κατά καιρούς μετρήσεις έχουν δείξει ποσότητες σκόνης 50-90 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Στα Χανιά, χθες στις 18.30, η συγκέντρωση της σκόνης έφθανε τα 800 μικρογραμμάρια και στο Ηράκλειο τα 200. Η Νότια Ελλάδα είχε σε μεγάλο ποσοστό υψηλές τιμές συγκέντρωσης σκόνης, αυτή τη φορά.
Το φαινόμενο
Κανονικά, όταν ο Ήλιος είναι χαμηλότερα στον ουρανό, το φως ταξιδεύει μέσα από περισσότερη ατμόσφαιρα. Καθώς συμβαίνει αυτό, διασκορπίζει τα χρώματα μικρότερου μήκους κύματος, όπως το μπλε, το μωβ και το πράσινο. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε τα χρώματα μεγαλύτερου μήκους κύματος όπως το πορτοκαλί, το ροζ και το κόκκινο.
Όταν η σκόνη της Σαχάρας βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια όχι μόνο εμποδίζουν το φως του ήλιου, αλλά το αντανακλούν και διασκορπίζουν τα χρώματα. Η πρόσθετη διασπορά θα δημιουργήσει πιο ζωντανές αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί, του ροζ, του κίτρινου, ακόμη και του μωβ και του καφέ.
Η δορυφορική εικόνα
Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα το πρωί της Τρίτης 23/4, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα Αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.
Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.